Prirodni biser Gornje Tuzle: Kupalištu ‘Tekne’ prijeti ekološka katastrofa FOTO

Spread the love
U našu redakciju stiglo je pismo naše čitateljke koja nas je zamolila da isto objavimo, što i činimo u cjelosti:
Kupalište „Tekne“ u Gornjoj Tuzli jedna je od mnogih prirodnih atrakcija na području Tuzle i Tuzlanskog kantona.
 Kao i svakog ljeta, i ovog će mještani Gornje Tuzle učestvovati u čišćenju i održavanju ovog prirodnog blaga, a velika zasluga pripada i omladini Gornje Tuzle koja redovno svakog ljeta dolazi sa potrebnim alatom i uređuje „Tekne“.
Rental Travel

Ipak, mračna strana ovog kupališta je rudnik soli Tuzla, koji ispuštanjem soli u rijeku Jalu uništava i truje vodene životinje i time ugrožava ovo prirodno kupalište.

Reha Centar

TEKNE U GORNJOJ TUZLI

Na naš redakcijski mail javili su se mještani Gornje Tuzle, koji apeluju na nadležne da im pomognu u očuvanju ovog rijetkog prirodnog bisera.

-Mještani se trude i svake godine očiste i čuvaju ovaj prirodni biser. Ipak, potrebna nam je i pomoć lokalne zajednice, a veliki problem predstavlja slanica iz Rudnika „Tetima“, koja ugrožava životinjske vrste na kupalištu. Nadamo se da će odgovorni naći tazumiijevanja i riješiti problem, kako bi se očuvao ovaj prirodni izvor-kazala je jedna od aktivistkinja za zaštitu ovog kupališta.

TEKNE U GORNJOJ TUZLI

 

Kupalište Tekne postoji već nekoliko vijekova unazad i jedno je od glavnih atrakcija Gornje Tuzle. Svakog ljeta na ovo kupalište dolaze mještani Gornje Tuzle, a decenijama unazad najveću radost u ljetnom periodu predstavlja djeci.
M.T.

Komentari

Komentara