Prijem za profesora na odsjeku za građevinarstvo i ekologiju na Univerzitetu Yamaguchi u Japanu

Spread the love
Menprom

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović upriličio je u srijedu, 15.11., u Gradskoj upravi, prijem za profesora na Odsjeku za građevinarstvo i ekologiju na Univerzitetu Yamaguchi u Japanu, Norikazu Shimizua, koji trenutno vrši monitoring pomjeranja terena eksplotacijom soli u Tuzli, koristeći najsavremenije  metode snimanja putem satelita.

Reha Centar

“Zahvalio bih se profesoru Ivanu Vrkljanu, koji je završio Rudarsko-geološki fakultet u Tuzli, a zatim je magistrirao i doktorirao u Zagrebu i postao potpredsjenik Međunarodne asocijacije za mehaniku stijena ISRM. On, kao bivši potpredsjednik ove asocijacije, ostaje vezan za Tuzlu i dovodi nam u Tuzlu, sadašnjeg potpredsjednika pomenute asocijacije, gospodina Shimizua, koji je dobitnik prestižne nagrade japanskog premijera Shinzo Abea, u 2017. godini, za naučno-tehnološki razvoj. Možete misliti, kad u jednoj zemlji najnaprednije tehnologije, dobijete ovakvu nagradu, koliko je to značajno postignuće. Zahvalio bih se i profesoru Sabidu Zekanu, koji je u ovim kontaktima, zajedno sa mojim saradnicima, vidio jednu dobru priliku za Tuzlu, bremenitu problemima klizišta i tonjenja. Imamo podatke, a to nam su potvrdila i mjerenja prof. Shimizua, da je tonjenje znatno umanjeno, gotovo stabilno, ali ga se mora neprekidno pratiti, na što precizniji, sigurniji i, na za nas što korisniji način. Trebamo se zahvaliti za ovaj kontakt i nastaviti saradnju, jer Tuzla ima ove probleme. Nama su ovi kontakti jako, jako važni. Ja sam zadovoljan što je danas ovdje današnji potpredsjenik Međunarodne asocijacije za mehaniku stijena, prof. Shimizu, ali sam zahvalan bivšem potpredsjedniku, našem Tuzlaku, koji godinama živi i radi u Zagrebu, profesoru Ivanu Vrkljanu“, izjavio je gradonačelnik Imamović.

Profesor Shimizu ima intenzivnu saradnju sa istraživačima u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući njegovim tehnološkim inovacijama moguće je veoma precizno pratiti pomjeranja terena na klizištima. Njegov djelokrug naučnog istraživanja odnosi se na monitoring pomjeranja terena satelitskom tehnologijom, numeričko modeliranje i podzemne radove u stijenskoj masi.

“Ovdje sam da zajedno sa profesorom Univerziteta u Tuzli, Sabidom Zekanom, razgovaram o problemu slijeganja terena u Tuzli. Jedna od mojih istraživačkih tema je monitoring pomjeranja terena satelitskom tehnologijom. Radio sam mjerenja pomjeranja tla u Tuzli koristeći ovu metodu. Dobio sam određene rezultate i o tome ću razgovarati sa profesorom Zekanom, a i prezentirati ih gradonačelnuiku i njegovim saradnicima. Rezultati su pokazali da je tonjenje usporeno, da to više nije toliki problem, ali sam tu da još bolje istražimo situaciju“, izjavio je profesor Shimizu.

S obzirom da je Tuzla jako ugrožena slijeganjem terena i klizištima, ova istraživanja i saradnja japanskog Yamaguchi univerziteta sa Univerzitetom u Tuzli, u oblasti monitoringa klizišta i slijeganja terena, doprinijet će lakšem urbanističkom planiranju i razvoju grada te razvoju bosansko-hercegovačke metodologije za istraživanje i stabilizaciju klizišta (BLISM).

“Postoji višegodišnja saradnja sa univerzitetima iz Japana, a ovom prilikom je došao profesor Shimizu. Ja lično sarađujem i sa sa drugim kolegama iz Japana na problemima klizišta i uopšte mjerenjima pomjeranja terena na klizištima. Ovo iskustvo koje mi imamo, sigurno će koristiti japanskim univerzitetima za razvoj njihove tehnologije i njihovih saznanja u njihove svrhe. Kroz ovu saradnju, mi  također dobivamo mogućnost korištenja savremene tehnologije koju oni imaju, a mi nemamo i na takav način uspješno sarađujemo. Ono što želim da kažem je da mi, u BiH i Tuzli, trebamo biti daleko fleksibilniji i bolje organizovani, prije svega mislim na univerzitete, u smislu da formiramo jake istraživačke centre i jake institute, koji bi trebali dase bave  inovacijama i novim tehnologijama i da probamo, koliko toliko, dostići svjetske nivoe. Mislim da u ovom trenutku kasnimo za svjetskim trendovima, ali pokušavamo da radimo. Nismo daleko sa znanjem, problem je tehnologija”, izjavio je dr. Sabid Zekan, profesor Univerziteta u Tuzli.

Nakon prijema upriličena je i prezentacija metoda i rezultata istraživanja koja je proveo Norikazu Shimizu, profesor na Odsjeku za građevinarstvo i ekologiju na Univerzitetu Yamaguchi u Japanu.

aktuelno.ba / Gradska uprava

Komentari

Komentara