Premijera dokumentarnog filma „Najgori na svijetu“

Transturist Tuzla

Premijera dokumentarnog filma “Najgori na svijetu” će biti održana u sklopu arTz festivla u četvrtak, 29.juna 2017.godine, u prostorijama Međunarodnog ateljea “Ismet Mujezinović” u Tuzli s početkom u 21h.

Reha Centar

Film je nastao kao rezultat višemjesečnog rada učesnica i učesnika radionice “Umjetnost kao aktivizam” koja je bila dio Revoltovih aktivnosti 2016.godine. Radionica je organizovana s ciljem podizanja svijesti o gorućim pitanjima u društvu i promoviranju umjetnosti kao forme izražavanja građanskog nezadovoljstva.

Usljed enutzijazma učesnica i učesnika, ali i zainteresovanosti predavača Damira Pirića, mladog režisera iz Tuzle, grupa je nastavila sa radom nakon radionice i stečeno znanje o osnovama izrade dokumentarnog filma i reportaže, od pripreme priče, snimanja slike, zvuka, montaže i osnovne postprodukcije, iskoristila u praksi i krunisala snimanjem dokumentarnog filma.

Film prati istraživačku priču dvije studentice žurnalistike koje su, svjesne lošeg glasa koji prati novinarski poziv, odlučile da se ne žele pomiriti sa takvim imidžom novinarstva, odnosno, njihove buduće profesije, te se odlučuju da samostalno krenu u potragu za odgovorima na pitanja koja okružuju ovu tematiku.

“Danas više nego ikada novinarska profesija širom svijeta je poljuljana, a njena misija upitna. Jedan dio naših sugrađana će za novinare reći da su pijuni u službi moćnika, drugi da su pak žrtve korupcije i raznih lobističkih ekonomsko-političkih pritisaka a treći opet strasno stati u odbranu časnih izuzetaka. Ono što je neosporno, jeste činjenica da se gledanost i čitanost većine medija podiže konstantnim održavanjem atmosfere straha i izvještavanjem o skandalima, spektaklima za mase i pučkim jednokratnim senzacijama. Polako ali sigurno dolazimo u stanje u kojem stvari izmiču kontroli i još jedino možemo da se pitamo da li su mediji svjesni kakvu sliku o sebi ostavljaju u javnosti i da li ih u opšte taj loš imidž o profesiji ‘dotiče’ i da li ih nešto, možda jedan dokumentarni film rađen iz ljubavi prema profesiji, može navesti na preispitivanje aktuelnih praksi i modela izvještavanja”, rekao je režiser filma Damir Pirić.

Film je rađen u produkciji Omladinskog pokreta Revolt, i koprodukciji Artz produkcije iz Tuzle. Režiser filma je Damir Pirić, producent Rusmir Krdžalić, a scenarij filma su radili Azra Delmanović, Azra Husarić i Damir Pirić.

Pozivamo sve zainteresovane građanke i građane da nam se pridruže na premijeri film. Ulaz je besplatan!

aktuelno.ba / Omladinski pokret “Revolt”

 

Komentari

Komentara