Premijer Novalić: Nema povećanja penzija tokom pandemije, ali će vrijediti retroaktivno

Rental Travel

Federalni premijer Fadil Novalić, prilikom današnje posjete Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu, najavio je kako bi sljedeće sedmice trebao biti usvojen Prijedlog zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica djelovanja pandemije u Federaciji BiH.

Reha Centar

Novinari su premijera Novalića pitali da li će 15. aprila, ipak, biti izvršeno usklađivanje penzija, odnosno da li postoji mogućnost „da se ostave dugovi penzionerima, da im ne bi i naredne godine bila umanjena osnovica pa bi bili dvostruko na gubitku“.

– Tamo  je rečeno da nikakvih povećanja, ne samo za penzionere, nego i za druge – boračke, civilne invalide… ne može biti dok traje stanje pandemije. Ako mi za tri mjeseca proglasimo da je više nema, djejstvo zakona će se vratiti nazad, od 15. aprila. Time će, retroaktivno, djelovati i na penzioni zakon- odgovorio je Novalić.

Dodao je da bi, „ako baš ulazimo u matematiku“, prema analizama, naredne godine za najmanje 15 posto mogao biti umanjen bruto društveni proizvod FBiH.

– Mi bismo, u tom slaučaju, sljedeće godine trebali smanjiti penzije za 15 posto ! Je li tako? A ko bi to mogao uraditi – pita se Novalić.

Na pitanje o problemima koji su se pojavili u realizaciji dogovora o moratoriju na kredite građana koji je Vlada FBiH postigla s poslovnim bankama, Novalić je podsjetio da je moratorij “selektivan i namijenjen svima koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

– Mi smo pravili provjeru koliko je radnika pogođeno. Već sada je pogođeno 266.000, od 330.000 radnika. Naše rješenje je da će onaj ko bude pogođen, bez problema moći koristiti moratorij. Ko nije, ne može ili ne mora ga koristiti. Stvar je selektivna – podvukao je Novalić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara