Premijer FBiH prezentovao prioritetne tačke saradnje sa Vladom TK

Menprom

Gdje se Tuzlanski kantona nalazi u odnosu na ostale kantone i kuda bi spram Federacije Bosne i Hercegovine trebao da ide, izložio je u kratkim crtama premijer FBiH Fadil Novalić na sastanku sa kantonalnim premijerom Denijalom Tulumovićem i članovima Vlade. U delegaciji Vlade FBiH bio je i ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević.

Reha Centar

Medju prioritetima rada Vlade Tuzlanskog kantona, u kojima Federalna vlada može biti od koristi, je orijentacija na Koridor 5c, realizacija energetskih projekata i Bloka 7,  te jačanje putnih komunikacija, naglašeno je ovom prilikom.

„To su uvijek pitanja komunikacije. Govorili smo o pruzi Vareš – Banovići“, rekao je premijer Novalić. „Mi smo prvi put u budžet ubacili 13 miliona za projekat te pruge, koja na 101 km približava Sarajevo Tuzli. Govorili smo o ubrzanju ceste Sarajevo – Tuzla po principu Karaule. Znači da se još i sljedeća dva prijevoja, Nišići i Gojakovići, snize i ubrzaju“, naveo je premijer Novalić.

Ističući da je Tuzlanski kanton u prethodnom periodu bio zaobilažen u velikim infrastrukturnim projektima u FBiH, premijer Tulumović je rekao da je ovo već drugi radni sastanak na ovom nivou. „Od premijera Novalića smo dobili obećanje da će on jedan dio svog stručnog tima, koji studiozno radi na projektima, poslati nama u Tuzlu da  konstruktivno zaokružimo neke stvari o kojima smo razgovarali i  krenemo u izvođenje tih projekata.“

Prema riječima premijera Novalića riječ je „formatiranju jednog ekonomsko-socijalnog programa čije su dodirne tačke kompatibilne sa federalnom vladom kako bi bili protočniji u saradnji“.

Članovima Vlade Tuzlanskog kantona federalni Premijer govorio je i o raspodjeli javnih prihoda, trenutnoj situaciji i načinima na koji bi se u narednom periodu raspodjela trebala odvijati.

Premijer Tulumović ukazao  je ovom prilikom na potrebu razbijanja animoziteta između Tuzle i Sarajeva, što će doprinijeti boljoj saradnji.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara