Predstavnici Ambasade SAD-a posjetili premijera Tuzlanskog kantona

Spread the love
Rental Travel

Politički savjetnik u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ross Johnston posjetio je danas Vladu Tuzlanskog kantona i tom prilikom se susreo sa premijerom Begom Gutićem.

Reha Centar

Tema razgovora bio je, između ostalog status i položaj „Američkog kutka“,  koji je lociran u prostorima Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ u Tuzli. Premijer Gutić je savjetniku Johnstonu obrazložio cjelokupnu situaciju u vezi sa tri ustanove kulture, među kojima se nalazi i Biblioteka, kao i činjenicu da je sa gradskom upravom postignut dogovor u vezi sa načinom finansiranja rada i djelovanja ovih institucija.

„Nikada nije dolazilo u pitanje rad i djelovanje ove tri institucije kulture, a samim tim i djelovanje „Američkog kutka“ u Biblioteci.  Ta biblioteka američkog stila, kreirana kako bi putem dostupnih informacija i literature o Americi doprinijela širenju saradnje između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država ima svoje mjesto i na njegovom smo djelovanju mi izuzetno zahvalni“ rekao je premijer Gutić ističući da dogovor sa gradskom upravom podrazumijeva da će rad Narodnog pozorištea u Tuzli u narednom periodu kantonalna i gradska vlast finansirati u omjeru 50:50%, Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ u omjeru 70% Tuzlanski kanton i 30% gradska uprava Grada Tuzle, a cjelokupno finansiranje Međunarodne galerije portreta preuzet će Grad Tuzla.

ambasada-sada-08-12-2016

Govoreći o ukupnim prilikama u Tuzlanskom kantonu premijer Gutić je izrazio zadovoljstvo stanjem i trenutnom situacijom u našem kantonu. Istakao je da je primjetan značajan napredak u odnosu na stanje koje je Vlada zatekla početkom 2015. godine.

„Zatekli smo katastrofalno stanje u Budžetu TK, radnike na ulicama. Tada smo se odlučili na rješavanje problema po modelu „korak po korak“ i krenuli u rješavanje nekih od najvećih problema s kojima se Kanton susretao u proteklih 20 godina. Danas po prvi puta poslije rata imamo veći broj zaposlenih od nezaposlenih, a ekonomski parametri su u porastu od kraja 2015. godine. Trend rasta nastavljen je tokom 2016. i očekujemo da se nastavi u 2017. godini“ rekao je premijer Gutić ističući da pokrivenost uvoza izvozom, kada je u pitanju naš kanton iznosi oko 99%.

Danas je također razgovarano i o planovima za narednu godinu s posebnim akcentom na izdvajanja i  projekte namijenjene privrednim subjektima i podršku realnom, proizvodnom sektoru.

Na kraju sastanka uz zahvalu za iskazani interes Ambasade SAD-a za stanje i prilike u Tuzlanskom kantonu premijer Gutić je uputio i poziv ambasadorici SAD-a u BiH Maureen Cormack, da posjeti Tuzlanski kanton i obiđe neke od primjera dobre prakse kojima se naš kanton, ali i Bosna i Hercegovina u cjelini mogu pohvaliti.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara