Predstavljena digitalna izložba ‘Lični predmeti žrtava genocida u Srebrenici’

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari danas je javnosti predstavio digitalnu izložbu “Lični predmeti žrtava genocida u Srebrenici”, čime je zaključena prva faza u dugoročnom projektu uspostave muzejske zbirke ličnih predmeta.

– Digitalnom izložbom, koja je urađena na engleskom i bosanskom jeziku, odlučili smo približiti naš rad na traganju za ličnim predmetima. Prije svega, ovdje želim da se zahvalim Aziru Osmanoviću, Ahmi Mehmedoviću i Redžepu Ustiću koji su realizirali ovu digitalnu izložbu, ali i cijelom timu koji je radio obilazak terena i rute Marša smrti, koji je komunicirao sa porodicama. Nadam se da smo opravdali povjerenje ljudi, te da je ovo samo početak – kazao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari je prva institucija u BiH koja je pokrenula virtuelne ture u vrijeme pandemije Covid-19, realizirala je više 40 online edukacijskih sesija sa univerzitetima i akademskim institucijama širom svijeta u posljednja četiri mjeseca, a kroz online kampanje putem društvenih mreža njihove brojne projekte je vidjelo više od milion ljudi. 

– Imamo brojne partnere u organizacijama i muzejima sa kojima radimo. U ovim danima jula nekako i ne možemo stići da se osvrnemo, toliko je realizovano projekata, izložbi, istraživačkih radova i publikacije koje ovih dana predstavljamo i govorimo o njima. Naš kustos Hasan Hasanović je samo danas govorio na tri konferencije. Sutra imamo veliku konferenciju o borbi protiv negiranja genocida. Večeras sa Šejlom Kamerić i ICMP-om najavljujemo novi projekt ‘Forenzički arhiv’. Ovaj tim sjajnih stručnjaka spojen sa mladim ljudima koji dolaze iz različitih krajeva BiH se sastavio i uprkos pandemiji Covid-19 i uprkos svim drugim takozvanim distrakcijama. Želimo pokazati da svijet i dalje prepoznaje važnost lekcija zločina genocida u Srebrenici. To je važno za budućnost naše države i društva, važno za dijalog i važno za trajni mir – zaključio je Suljagić, saopćeno je iz Press službe Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara