Predložen pritvor za 13 članova organizirane grupe

Rental Travel

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva TK je Kantonalnom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog  pritvora za 13  osoba koji su bili dio  grupe koju je organizirao Armin Šabanović (25) iz Živinica, a osumnjičenih da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Reha Centar

 Pritvor je predložen za Armina Šabanovića (25), Sanelu Šabanović (26), Rijada Šabanovića (24), Armina Rizvića (29), Dževada Fočića (26), Emira Kuduzovića (37), Dženitu Halilović (21), Denisa Karića (33), Mirnesa Džananovića (22), Aidu Mulavdić (24), Amiru Mulavdić (32),  Bilala Mulavdića (58), i za jednu osobu za kojm se traga i trenutno je u  bjekstvu.

 Svi su osumnjičeni da su u grupi koju je organizirao Armin Šabanović u periodu od avgusta 2018. do oktobra 2022. godine na području Tuzlanskog kantona i šire, sa različitim ulogama i zadacima u grupi koje je organizirao Šabanović, nabavljali, pakovali, distribuirali i prodavali  opojne droga amfetamin (speed) , marihuana i kokain većem broju osoba i konzumenata.

 Naredbom o provođenju istrage im se na teret stavlja  više od 20 pojedinačnih radnji nabavljanja i prodaje narkotičkih sredstava a istraga se nastavlja i u narednom periodu..

 Uz neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga Šabanović i Fočić su osumnjičeni i za krivična djela protivpravno lišenje slobode u sticaju sa nanošenjem teških tjelesnih povreda,  kada su osobu koja im je dugovala novac za ranije preuzetu drogu stavili u auto, odvezli ga na određenu lokaciju, držali ga protiv njegove volje, tukli ga i nanijeli mu teže tjelesne povrede.

 Rizvić i Džananović  su osumnjičeni i za nasilničko ponašanje tokom njihovog boravka u pritvorskoj jedinici KPZ Tuzla u februaru 2022. godine kada su psihički uznemiravali i fizički napadali jednog pritvorenika i nanosili mu tjelesne povrede.

 Podsjećamo,  5. oktobra ove godine su obavljeni pretresi  na više lokacija na području Živinica, Gračanice, Tuzle, Kalesije i  Banovića. Tokom pretresa objekata i lica i poduzimanjem drugih istražnih radnji pronađeno je oko 20 kilograma opojne droge speed (amfetamin), kao i druga narkotička sredstva koja će biti vještačena. Oduzet je određeni iznos novca, računari, laptopi nekoliko pištolja i municija kao i drugi predmeti koji će biti dokazni materijali.

 Ovim aktivnostima je prethodila višemjesečna istraga Tužilaštva provedena u saradnji sa istražiteljima SIPA-e BiH i MUP-a TK, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva.

 

Komentari

Komentara