Predizborna farsa ili stvarne namjere HDZ-a za podjelom Tuzle

Spread the love
Menprom

Posljednji medijski atak HDZ-a na Tuzlu, kojim ponovo ističu radikalne zahtjeve za podjelu Grada i formiranje hrvatske “Općine Soli” – grubo krši Rezoluciju o suprotstavljanju podjeli Grada Tuzla i ostalih gradova i općina, koja je objavljena u “Službenom glasniku Grada Tuzla broj 4/16”, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Reha Centar

Takođe, iznošenje javnih neistina o ugroženosti Hrvata u Tuzli čini krivično djelo širenja međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, te podsticanja na međunacionalne sukobe u Tuzli, što jasno dokazuje opravdanost usvajanja Rezolucije i neophodnost suprotstavljanja građana sumanutoj separatističkoj namjeri tuzlanske desnice, istakao je Mirnes Ajanović. Na informativnom portalu dnevnik.ba objavljen je 1. juna tekst pod naslovom: “Je li Tuzla uistinu multikulturalna i tolerantna ili je riječ o velikoj podvali?”, u kojem je na osnovu sagovornika vijećnice HDZ-a Jasminke Mijatović i Zvonimira Banovića, predsjednika HDZ Soli,

GV TUZLA

između ostalog, navedeno, citiramo: “Nakon što je osnovana Hrvatska zajednica Herceg Bosna, uslijedilo je osnivanje Hrvatske zajednice (HZ) Sarajevo, HZ Usora i HZ Soli. Nažalost, HZ Soli kroz sve ove godine nije prerasla u Općinu Soli ali je i dalje prisutna kao politička težnja Hrvata Tuzle”, te, citiramo: “Općina Soli bi u mnogome doprinijela političkoj ravnopravnosti tuzlanskih Hrvata koji od 65 naselja u Tuzli u njih čak 32 imaju apsolutnu hrvatsku većinu.

Ta naselja tvore jednu teritorijalnu povezanu cjelinu i formiranjem Općine Soli, Hrvati bi na taj način osigurali zastupljenost u institucijama Grada Tuzla kroz mjesne zajednice, a potom i na županijskoj razini”, kao i, citiramo: “Bez obzira na mnogobrojne političke pritiske i dekonstituiranje hrvatske političke zajednice, kako na razini BiH, pa tako i u Tuzli – ideja o Soli živi od 1992. godine”.

Jasnim zahtjevom za podjelu Tuzle pokušava se ostvariti koncept separatističkog uređenja Tuzle, a u ispunjavanju ovog nauma otvoreno im pomažu njihovi partneri, odnosno vijećnici iz SDA, SBB-a, Tuzlanske alternative i Narodne stranke radom za boljitak, koji su pokušali onemogućiti usvajanje Rezolucije o suprotstavljanju podjeli Grada Tuzla napuštanjem sjednice Gradskog Vijeća, a zatim su na narednoj sjednici Vijeća pokušali ukinuti usvojenu Rezoluciju, nazivajući je putem predstavnika opozicije, citiramo: “sramnom Rezolucijom”.

Javno iznesene nacionalističke tvrdnje da Hrvati u Tuzli imaju sve uslove za formiranjem hrvatske “Općine Soli” – dokazuju osnovanost usvojene Rezolucije od strane BOSS-a, SDP-a i samostalnih vijećnika, ali upozoravaju i na latentnu opasnost za opstojnost nepodijeljene Tuzle i tuzlanske antifašističke tradicije i multietničnosti – u okolnostima kada HDZ sa partnerima iz SDA, SBB, Tuzlanske alternative i Narodne stranke radom za boljitak ima 15 vijećnika u Gradskom vijeću, koji solidarno glasaju.

Samo još jedan glas dovoljan je da HDZ uz pomoć političkih partnera postane zakonodavna vlast u Tuzli i da se konačno ostvare namjere podjele Tuzle i formira hrvatska “Općina Soli” u Tuzli, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Link nacionalističkog teksta: http://www.dnevnik.ba/news-magazin/analiza/je-li-tuzla-uistinu-multikulturalna-i-tolerantna-ili-je-rijec-o-velikoj-podvali

Link “Službeni glasnik Grada Tuzla”: http://grad.tuzla.ba/wp-content/uploads/2014/11/slu%C5%BEbeni-glasnik-grada-tuzla-4-konacpdf.pdf

Muamer Dedić, Press BOSS-a

Ako uzmemo u obzir nedavne izjave pojedinih stranaka i vijećnika u Gradskom vijeću koji su prozvani u prethodnom saopćenju BOSS-a, onda se ipak može zaključiti da je famozna “podjela Tuzle” ipak samo predizborna prazna priča.

Mensur  Alić: ” Dok je mene i Tuzlanske alternative u Gradskom vijeću niko neće dijeliti Tuzlu, hajde sad gospodo da radimo, da pričamo o zapošljavanju i da ne trošimo vrijeme na jeftine pokušaje zbunjivanja javnosti”

MENSUR ALIĆ - TUZLANSKA ALTERNATIVA

Sabahudin Imamović SDA : Vijećnici SDA u Gradskom vijeću žele rad a ne politikanstvo, a podjela Tuzle je pokušaj BOSS-a i SDP- a da na jeftinoj priči pokušaju poentirati na izborima.

SABAHUDIN IMAMOVIĆ SDA

M.T. .

 

 

 

 

 

3.6.2016.                                                                                       Muamer Dedić, Press BOSS-a

Komentari

Komentara

Posted In: