Povratak na posao, isplata plaća i radnog staža je minimum zahtjeva radnika Aide

Rental Travel

Još jedan ponedjeljak obilježen je protestima u Tuzli.  Preko stotinu radnika Fabrike obuće „Aida“ Tuzla  okupilo se danas ispred zgrade u kojoj je smještena Vlada TK, sa istim zahtjevom: Povratak na posao i isplata plaća i radnog staža.

Reha Centar

Nakon što Vlada Tuzlanskog kantona, kako kažu, nije ispoštovala svoj dogovor od posljednjih protesta, odnosno povratak na posao 10. novembra ove godine, ovi obespravljeni radnici ponovo su prinuđeni na iste mjere.

„I nadali smo se tom poslu. Poslije 10. novembra, tek sad vidimo da smo izvarani, izlagani i tačno da smo sad razočarani. Do danas svi nas lažu, biće posla, posla nema“, kaže Edina Aličić, predsjednica Sindikata radnika FO „Aida“  Tuzla.

aida tuzla

„Ne očekujem puno od ove Vlade. Ja mislim da oni čak nisu to ni u stanju uraditi niti imaju nekog interesa. Oni su rekli da će riješiti i „Aidu“ i sve firme, a faktički nikog nisu riješili“, ističe Zijad Joldić, predsjednik Sindikata radnika FO „Aida“  Duboki Potok.

Pokušali su radnici postići dogovor sa predstavnicima Vlade TK, no na sastanak ih je primio samo resorni ministar, koji nije, kako kažu, mogao ništa obećati. Nakon toga uputili su se pred zgradu BKC-a Tuzla, namjeravajući dobiti neke odgovore od poslanika u Skupštini TK, koji su održavali svečanu sjednicu povodom Dana državnosti. No, prema riječima predsjednika Sindikata, umjesto odgovora, doživio je neprijatnost.

aida tuzla

„Kad su mi rekli da ću nestati iz ove Tuzle. A njima je Dan državnosti svaki dan, ne rade ništa za ove građane, radnike i penzionere“, napominje  Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika FO „Aida“ Tuzla.

Radnici ove fabrike proteste su započeli 3. novembra, kada im je obećana novčana pomoć u iznosu od 150 KM i povratak na posao. Vjerujući obećanjima vlasti, prekinuli su proteste. Novčana pomoć je isplaćena, a od posla do danas nema ništa. U posljednjih 14 mjeseci radili su samo tri mjeseca.

aida tuzla

„Mi od svojih zahtjeva nećemo odustati.  Materijalno zbrinjavanje i povezivanje 18 godina radnog staža, jer će ovaj narod biti spreman poginuti  za svoje godine staža. To mora da im bude jasno“, napominje Užičanin.

Vlada, kako su kazali radnici, nije pokrenula rad u pogonima fabrike u Tuzli i Dubokom Potoku.  Kontaktirali smo i ministra industrije, energetike i rudarstva koji nam je potvrdio da će Vlada TK u srijedu održati Kolegij, na kojem će se razmatrati o situaciji o rješavanju problema u ovom preduzeću.

Autor Mirela Bektić RTV Slon  – aktuelno.ba

Komentari

Komentara