Povodom Dana nezavisnosti BiH: „Bosanska bajka“ u Stocu, Doboju i Hadžićima

Pozorišna predstava za djecu „Bosanska bajka“ u narednim danima će, u okviru različitih manifestacija obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, biti izvedena u Stocu, Doboju i Hadžićima.

Predstava koju je režirao Nedim Malkočević, a producirao Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, najprije će biti izvedena 27. februara u Prvoj osnovnoj školi u Stocu, a dan kasnije, u Domu kulture u mjestu Ševarlije u Doboju. Mini turneja ove predstave bit će završena 2. marta u Hadžićima, kada će predstavu pogledati učenici u ovom dijelu naše domovine.

Predstava je do sada izvođena 23 puta u Tuzli, Mostaru, Banja Luci, Živinicama, Maglaju, Kotor Varošu, Janji, Osmacima, Zvorniku, Gračanici i Bratuncu.

Bosanska bajka govori o troje prijatelja, koji nakon otvaranja čarobne knjige u muzeju ostanu začarani. Kako bi se oslobodili, oni moraju pronaći ključ tajne zvane Bosna. U svojoj pustolovini, Damir, Maja i Dino upoznaju vilu sa Majevice koja ih uči o sevdalinci, ribara iz Krajine koji ih uči o starim bosanskim riječima, te dolaze do Vlašića, gdje uče o tradicionalnim bosanskim jelima. Kroz predstavu su prikazane bosanske prirodne ljepote i stećci, koji pomažu prijateljima da pronađu tajni bosanski ključ.

U predstavi igraju Feđa Zahirović, Hasiba H. Mehmedović i Hasan Sušić.

Scenografiju je radio Hari Ejubović, tekstove pjesama je pisao Samir Karić, koji je i izvršni producent predstave, muziku za pjesmu “Domovina” je komponovala Mirela Ibrahimović Mehanović, svjetlo majtor je Husein Ahmetašević, dok je ton majstor Ademir Omerćehajić. Producent je Edis Bajić, direktor JU BKC TK.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara