Ovo niste znali! Zašto nikada ne smijemo vodu prokuhati dva puta

Spread the love
Rental Travel

Često se svima zna dogoditi da uključimo kuhalo da prokuhamo vodu, potom nas nešto omete, voda se ohladi, a mi je ponovno prokuhamo…No, ovo je jako opasno, vrlo štetno, i nikako ne bi smjeli ovo raditi.

Reha Centar

Prokuhavanjem vode ista postaje sigurnija za piće jer tzv. hlapljivi spojevi i pojedini plinovi isparavaju, ali, kada se prokuha dva puta, njen kemijski sastav se mijenja, a zdravi minerali postanu štetni. Prema pisanju Healthy Food Teama, na ovaj način nastaje i kamenac u kuhalu koji se pretvara u kalcij koji je jedan od glavnih uzročnika’kamena’ u bubregu.

Nitrati se nalaze na cijeloj Zemlji, i u vodi, i u zraku i u tlu, ali nitrat postaje opasan kad je izložen visokim temperaturama – poput prokuhane vode. Visoke temperature ih pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni te ih se dovodi u vezu s rakom jajnika, debelog crijeva, gušterače, jednjaka i želuca.

Fluorid

Fluorid u vodi predstavlja rizik za naše zdravlje, pogotovo na neurološki i kognitivni razvoj djece. Environment Health Sciences objavio je studiju koja je dokazala kako je prisutnost fluorida u vodi povezana s nižim IQ-em kod djece; povezan je i s nižom stopom plodnosti.

Arsen

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi kako je najveća opasnost u vodi arsen koji vodi do trovanja, problema s probavnim organima, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara