Održana vanredna sjednica Kolegija OV Tuzla (Zaključci)

Menprom

Na vanrednoj sjednici Kolegija Općinskog vijeća Tuzla na kojoj su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla Jozo Nišandžić, Općinski načelnik Jasmin Imamović,. Te predstavnici Klubova vijećnika političkih stranaka, koji participiraju u Općinskom vijeću Tuzla (SDP, SDA, SBB, NS Radom za boljitak, BOSS, Tuzlanska alternativa, Stranika za BiH), predstavnici Komisije za ljudska prava i slobode, direktor JZU Dom zdravlja „Dr.Mustafa Šehović“ Tuzla, dr.Kasim Brigić, generalni direktor JU UKC Tuzla, dr. Nešet Hotić,  pod tačkom 1.RAZMATRANJE AKTUELNE BEZBJEDNOSNE SITUACIJE NA PODRUČJU OPĆINE TUZLA U VEZI SA PROTESTIMA GRAĐANA, usvojeni su slijedeći

Reha Centar

Z  A  K  LJ  U  Č  CI

1.Kolegij Općinskog vijeća i Općinski načelnik izražavaju svoje doboko žaljenje zbog incidentne situacije, koja je rezultirala primjenom sile i ranjavanjem, kako sudionika protesta, tako i službenih lica, kao i oštećenjem i unistavanjem javne i privatne imovine.

2. Konstatuje se da su zahtjevi radnika opravdani i da se oni nalaze u teškom položaju nakon izvršene pogrešne  i pljačkaške privatizacije za koju pred sudom još niko nije odgovarao. Ne samo da vlasnici koji su su državne fabrike nelegalno stekli, kao i njihovi saučesnici, nisu izvedeni pred sud, nego je njihov rad od nadležnih inspekcija tolerisan i nisu prijavljivani i kažnjavani za neizvršenje obaveza prema državi i radnicima.

3. Radnici su opravdano revoltirani jer više ne mogu dočekati pravdu od organa sudstva. Zahtjevamo od suda da ubrza postupke po tužbama radnika i da što prije pristupi izvršenjima već donesenih i izvršnih odluka.

4. Sve ovo dovelo je do porasta nezaposlenosti i sve jeviše ljudi koji se nalaze u stanju socijalne potrebe i gladi. Tražimo od valde TK da izvrši rebalans budžeta i predvidi više sredstava za socijalno zbrinjavanje obespravljenih radnika.

5.U ime Općinskog vijeća Tuzla, Kolegij Vijeća po ko zna koji put zahtijeva poništenje nelegalne privatizacije.

PREDSJEDAVAJUĆI

 Jozo Nišandžić

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara