Održana promocija reprint izdanja ”Spomenica Prosvjetinog đačkog doma 1919. – 1929.”

U okviru manifestacije “Ljeto u Tuzli”,  sinoć je u  Biblioteci „Derviš Sušić“ u organizacij SPKD “Prosvjeta” Tuzla održana promocija reprint izdanja “Spomenica prosvjetinog đačkog doma u Tuzli 1919. – 1929.”

Orginal je prema podacima napisao Vojislav Bogićević, a štampala štamparija Riste Sekulića 1930. godine u Tuzli. Prisutne je u ime Biblioteke pozdravila gospođa Muhterema Halilović, rukovodilac Službe za rad sa korisnicima bibliotečkih usluga i kulturno – promotivne aktivnosti koja je istakla značaj reprint izdanja ”Spomenice Prosvjetinog đačkog doma”.

O “Spomenici” su govorili urednik reprint izdanja mr sc. Milan Cvijetinović prof. i stručni saradnik na knjizi Aleksandar Laković.

Gospodin Milan Cvijetinović je istakao da orginal “Spomenica” koja je izdata 1930. godine spada u red izvještajno dokumentarnih vrsta književnih dijela.

Ona predstavlja bogatu riznicu istorijskih i socijalno ekonomskih činjenica toga vremena. Jasno naglašava stanje u društvu i odnos društva i njegovih institucija prema školovanju mladih ljudi.

Knjiga govori i o stanju SPKD “Prosvjeta” i njenom radu u periodu poslje prvog svjetskog rata.

Autor, Vojislav Bogićević je tabelirao podatke koje je predstavio a naveo je imena pitomaca u Domu, iz kojeg mjesta dolaze, školu i razred koji su pohađali, njihov uspjeh na kraju školske godine, novčani iznos koji plaćaju te razne druge podatke koji su od značaja.

Također, Cvijetinović je naglasio da su u Domu bili smješteni pitomci koji su kasnije postali afirmisane i naučne, kulturne, vjerske i umjetničke ličnosti kao što su: Cvijetin Mijatović, Patrijarh srpski Pavle, general JNA Miloš Zekić, profesor Bogdan Bilbija i drugi.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara