Obilježeni dani otpora u Sapni i Banovićima

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali su danas obilježavanju „Dana odbrane Sapne” i “Majskih dana otpora” u Banovićima.

U okviru manifestacije u Sapni brojni zvaničnici, bivši komandanti i borci odali su počast poginulim suborcima i prisjetili se ratnih dešavanja na ovom području našeg kantona. Podsjećamo, neprijateljska ofanziva „Čekić i nakovanj”, koja je počela 06. maja 1995. godine, doživjela je svoj potpuni neuspjeh i krah. Također, istog datuma ali 1992. godine slabo naoružane jedinice Teritorijalne odbrane RBiH su sa ovih prostora, u žestokom protiv udaru, otjerale jake snage JNA, srpskih dobrovoljačkih jedinica i lokalnih srpskih formacija, koje su dan prije, potpomognute tenkovskim jedinicama, iz pravca Zvornika, zaposjele položaje u Kraljevićima, Sapni i na Gaju. Tog 6. maja 1992. godine, srpske snage su doživjele veliki poraz i pored ogromne nadmoći u tehnici i živoj sili, primorane su na povlačenje na početne položaje, a TO RBiH je ponovno pod kontrolu povratila, Sapnu, Gaj, Kraljeviće i druga privremeno okupirana naselja, te spriječila potpunu okupaciju slobodne sapanjske teritorije.


Premijer Suljkanović je ovom prilikom još jednom izrazio zahvalnost svim pripadnicima boračke populacije za njihov doprinos u očuvanju slobode u kojoj danas imamo priliku uživati.
„Vlada Tuzlanskog kantona je u maksimalnoj mjeri posvećena boračkoj populaciji. Brojni projekti podrške u stambenom zbrinjavanju, zapošljavanju, stipendiranju, volontiranju, samo su dio podrške koju pružamo ovoj populaciji. Također i današnja svečanost i obilježavanje ovog dana na ovom nivou rezultat je donesenog Zakona o značajnim datumima, kojim smo na sistemski način uredili ovu oblast” rekao je, između ostalog premijer Suljkanović.


U okviru današnjeg, centralnog događaja cijele manifestacije pročitan je Referat o liku i djelu heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića Senada i historijski čas o ratnim dešavanjima na ovom području i značaju odbrane ovog područja za Tuzlansku regiju i Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Na mjestu pogibije heroja Mehdina Hodžića Senada prisutnima su se obratili komandanti i zvanice, a na spomen obilježju Heroju i poginulim pripadnicima Armije RBiH je položeno cvijeće.
Nakon obilježavanja Dana otpora u Sapni delegacija Vlade prisustvovala je i obilježavanju „Majskih dana otpora” u Banovićima. Na Svečanoj akademiji premijer Suljkanović je u svoje i u ime Vlade Kantona izrazio zahvalnost svim pripadnicima boračke populacije za njihov doprinos u očuvanju slobode u kojoj danas imamo priliku uživati.


„Želim da se zahvalim organizatorima, jer naša dužnost je da njegujemo kulturu sjećanja kako nam se slična dešavanja nikada više ne bi ponovila” rekao je premijer Suljkanović.


Podsjećamo, manifestacijom „Majski dani otpora” obilježava se formiranje Mješovite manevarske jedinice, koju su činili dobrovoljci iz Banovića, Lukavca i Živinica. Poseban doprinos ova jedinica je dala u zaštiti kote „Rudenik”. Kote sa koje se pruža strateška dominacija predjelima Banovića, Poljica, Priluka i Živinica.
„Ova jedinica bio je prvi odgovor bosanskohercegovačkih patriota na pokušaje agresora da zauzme područja općina Banovići i Lukavac”, zaključio je premijer Suljkanović.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara