Obilježena 76. godišnjica herojske Bitke na Kozari

Polaganjem vijenaca na spomenik na Kozari danas je na Mrakovici kod Prijedora obilježena 76. godišnjica herojske Bitke na Kozari, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice uspjele probiti okupatorski obruč i preći na slobodnu teritoriju.

Predstavnici antifašističkih organizacija, preživjeli borci te zvaničnici iz RS-a i Srbije položili su vijence na Centralno spomen-obilježje na Mrakovici, mjesto koje je sinonim za antifašističku borbu u Drugom svjetskom ratu.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsjednika Srbije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, delegacija Vlade RS-a, delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Predsjedništva BiH, SUBNOR-a, udruženja logoraša iz Drugog svjetskog rata iz RS-a i Srbije, te gradova i opština koje gravitiraju Kozari.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Na Kozari je od 10. juna do 15. jula 1942. godine, u neprijateljskoj akciji kodnog naziva “Zapadna Bosna”, stradalo 10.000 boraca i 40.000 civila.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Istoričari su prikupili podatke o 33.398 ubijenih boraca i civila, dok sudbina mnogih do danas još nije poznata.

aktuelno.ba/bhrt.ba

Komentari

Komentara