Obilježen Dan Općine Čelić

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Denijalom Tulumovićem jučer  je prisustvovala obilježavanju Dana Općine Čelić.

Ovom prilikom svečano je otvoren Društveni dom u Donjim Humcima, na Centralnom spomen obilježju je položeno cvijeće i odata počast šehidima i poginulim braniteljima, te je upriličena Svečana sjednica Općinskog vijeća.
U svom obraćanju na svečanoj sjednici premijer Tulumović je građanima Čelića čestitao Dan Općine i istaknuo da je Čelić bio je na prvoj liniji odbrane naše domovine. To pokazuje činjenica da je tokom te odbrane poginulo 178, a ranjeno oko hiljadu boraca.


„Njih se danas s tugom sjećamo, a sve ovo što mi danas radimo i pokušavamo život svih građana kantona i BiH učiniti kvalitetnijim i lakšim, samo je nastojanje da postignemo ono za što su oni dalji svoje živote”, kazao je premijer Tulumović i dodao da su „na današnji datum 1991. godine građani Čelića i prije zvanične agresije jasno i, odgovorom na referendumsko pitanje, odlučno stali u odbranu Bosne i Hercegovine. Istovremeno povukli su odlučujuće poteze da se Čeliću vrati status općine”.


Ovom prilikom premijer je najavio da će Čelić već početkom naredne godine imati završenu modernu saobraćajnicu koja će Čelić povezivati sa Tuzlom.
„Ova saobraćajnica, u mnogome će doprinijeti bržem prometu roba i usluga, a time i razvoju privrede ovog kraja. Ova saobraćajnica preuzet će značajan dio saobraćaja iz Tuzle, kao centra Kantona, prema Brčkom, Orašju i uopće Europskoj uniji. To će Čelić postaviti na kartu značajnih tranzitnih područja, a što je također dobar poticaj za razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je premijer Tulumović.


Također istaknuto je da je Vlada ove godine predvidjela i 200.000 KM za pripremne radove na nekategorisanoj cesti Glibine – Humačko jezero, izdvojila oko 100.000 KM za investicijske projekte u Osnovnoj školi Humci i Mješovitoj srednjoj školi Čelić.


„Svjesni smo da to nije dovoljno, ali je pomak i pokazatelj, da volje i spremnosti da pomognemo istinski ravnomjeran razvoj svih dijelova Kantona”, zaključio je premijer Tulumović.
Današnju svečanost svojim prisustvom su uveličali i ambasadorica Indonezije u BiH NJ.E. Amelia Achmad Yani, ambasador Crne Gore NJ.E. Obrad Stanišić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić, predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić, te ministri u Vladi Tuzlanskog kantona.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara