Nova većina u TK smijenila Vladu, Vujović tvrdi da je nova vlada nelegalna

Rental Travel

Nova skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu, koja ima 18 zastupnika, danas se nije pojavila na zvanično zakazanoj hitnoj sjednici Skupštine TK na kojoj je trebalo da se razmatra između ostalog Prijedlog budžeta TK za 2021. godinu i odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, već je održala svoju sjednicu izvan zgrade bez prisustva 17 drugih zastupnika.

Rental Travel

Na toj sjednici nova većina, koju čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB, smijenila je skupštinsko rukovodstvo i Vladu TK te imenovala novi saziv kantonalne vlade.

Ovakav način preuzimanja vlasti u TK Žarko Vujović ocijenio je kao napad na ustavni poredak, navodeći da je izvršen državni udar i da “nelegalna skupština ne može proizvesti nikakvo pravno dejstvo”.

Vujović je pozvao ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležna tužilaštvo da zaštiti kantonalne institucije, kao i visokog predstavnika na hitnu reakciju. 

Nova većina pokušala je smijeniti Vladu TK na hitnoj sjednici 16. decembra, ali je na to predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a podržao ga je i dopredsjedavajući Boris Krešić.

Fena

Komentari

Komentara