Nova superbakterija prijetnja je za operacije, gotovo da i nema lijeka

Rental Travel

Superbakterija nazvana New Delhi metalo – beta – laktamaza sadrži enzim koji omogućava bakterijama razvoj otpornosti na beta-laktam antibiotike. Zavod za javno zdravstvo Engleske objavio je da trenutno postoji samo jedan lijek- colistin- na koji ova superbakterija nije otporna, ali i to bi se moglo uskoro promijeniti, piše Daily Mail. Jako slabo antibiotsko djelovanje na ovu superbakteriju imaju još tri lijeka i liječnicima je sve teže boriti se s njom. Ako uskoro postane otporna i na colistin, nastat će dodatni problemi.

Reha Centar

Liječnici u bolnicama, pogotovo na jedinicama intenzivnog liječenja, dugo su se vremena oslanjali na karbapeneme u borbi protiv bakterija. Sada kad se suočavamo s pacijentima inficiranima bakterijom koja je otporna i na ovu vrstu antibiotika, mogućnosti liječenja su vrlo limitirane, izjavila je još 2010. godine znanstvenica Dominique Monnet koja je podnijela izvješće o ovoj prijetnji Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

NDM-1, pojašnjavaju stručnjaci, zapravo je gen koji bakterija koja ga nosi neprekidno mijenja i čini otpornim na gotovo sve znane antibiotike. Može se manifestirati na mnogo različitih načina i često ga se nalazi kod bakterija poput Klebsiella pneumonia ili E-coli, poznate po izazivanju infekcija urinarnog trakta ili upale pluća.

Britanski znanstvenici još su u augustu 2010. godine upozoravali da bi se mogle raširiti diljem svijeta, posebno zahvaljujući tzv. zdravstvenom turizmu.

Ova superbakterija otkrivena je u Indiji od 2006. godine, a dvije godine kasnije u Veliku Britaniju ju je “donio” jedan od putnika. Tijekom prve godine otkada se pojavila u V.B zabilježeno je 6 slučajeva oboljevanja, a u 2013. godini ta je brojka na rasla na 148.

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Komentari

Komentara