Noć poezije u četvrtak na Velikoj sceni BKC-a Živinice

U četvrtak će živinička publika imati priliku uživati u neobičnom scensko-umjetničkom performansu, koji se već dugo sprema na sceni BKC-a Živinice. Performans će početi u 20:00 sati, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

U noći poezije glumci Emir Ibrahimović i Elmir Krivalić govorit će poeziju iz zajedničke zbirke poezije živiničkih pjesnika (Ne) skrivena misao, na klaviru će ih pratiti prof. mr. Monika Tadić, za klarinetom je Nedim Hrnjić, a sve to će svojim umilnim glasom uljepšati Marcela Tadić, koja će pjesvati songove, uz koje će dječica PS DINNA plesati koreografije Edine Kamenjašević. Režiju, kao i scenografiju i scensko svjetlo potpisuje Adi Glavinić, a organizaciju vode uposlenici Gradske biblioteke i BKC-a Živinice.

„Krajem prošle godine smo raspisali Konkurs za prikupljanje pjesama za zajedničku zbirku. Na Konkurs su se mogli prijaviti svi oni pjesnici koji stanuju ili su nekad stanovali u Živinicama i poslati najviše 5 svojih pjesama. Odabir pjesama smo ostavili kompetentnim osobama, profesoricama bosanskog jezika i književnosti, Almi Šahbegović, Mireli Efendić i Amri Halilbašić. Od oko 130 pjesama kojim su se predstavila/e 34 autora/ice, one su odabrale 53 pjesme 30 autora/ica. I tematska i stilska šarolikost ovih pjesama čini zbirku zanimljivom, jer taman kad vam grlo stegne čežnja za voljenim bićem upakovana u pjesmu po formi sličnu kratkoj priči, odmah vas i opusti  slavljenje života raspoređeno u raspjevanu rimu“ navode iz JU BKC Živinice.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara