Nizozemski ambasador u posjeti Tuzlanskom kantonu

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović danas je primio u posjetu ambasadora Kraljevine Nizozemske u BiH, Nj.E. Reinout Vos-a sa saradnicima.

U okviru posjete ambasadora Vos-a Vladi Tuzlanskog kantona, premijer Tulumović je ukratko prezentirao Tuzlanski kanton, njegove komparativne prednosti i razvojne potencijale. Ukazao je na dobro razvijena mala i srednja preduzeća i obrtništvo, ali i posebno istaknuo zdravstveni sektor našeg kantona kao najbolji u BiH.

Kada je u pitanju zdravstvo i njegov razvoj u budućem periodu, premijer Tulumović ističe da je neophodno dati priliku mladim ljekarima, ali i investirati u nabavku nove opreme.
Također danas se razgovaralo i o neophodnosti putne deblokade Tuzlanskog kantona, što je premijer Tulumović ocijenio kao jedan od najvećih izazova Vlade.

Ambasador Vos se složio da je neophodno uložiti u putnu infrastrukturu, te istaknuo da za te projekte postoji novac i da određene finansijske institucije imaju spremna sredstva.
Premijer Tulumović je akcentirao da je Vlada već poduzela određene korake na tom planu, i osigurala određena inicijalna sredstva, te se u narednom periodu mogu očekivati i konkretne aktivnosti na ovom polju.

Tokom sastanka je bilo govora i o podršci koju Vlada pruža izbjeglicama koje su još uvijek smještene u izbjegličkim naseljima i kolektivnim centrima, te aktivnostima koje se vode na planu pomoći migrantima koji prolaze kroz Tuzlu.
Na kraju sastanka ambasador Vos i premijer Tulumović su izrazili razočaranje, te sramnim ocijenili objavu knjige „Tuzlanska kapija – režirana ragedija”, kojom se na revizionistički način pokušavaju negirati jasno utvrđene činjenice, što je nedopustivo, zajednički je stav premijera Tulumovića i ambasadora Vos-a.
Nakon posjete premijeru Kantona, delegacija Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH je položila cvijeće i odala počast na mjestu pogibije tuzlanske mladosti na Kapiji, te posjetila Atelje Ismeta Mujezinovića i izbjegličko naselje Ježevac u Banovićima.
Osim ambasadora Vos-a delegaciju Ambasade su činili zamjenica šefa Misije Mina Noor i savjetnik za politička pitanja Mirnes Kurtanović.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara