Neophodne vještine za posao koje traže poslodavci

FINRA PROMO

Poslodavci od potencijalnih radnika sve češće traže vještine koje nije moguće dobiti uz fakultetsku i srednjoškolsku diplomu, pokazali su rezultati analize tržišta rada koju je sprovela vodeća poslovna online platforma LinkedIn.

Reha Centar

U 21. vijeku, eri u kojoj će tržište rada u najvećoj mjeri obilježiti vještačka inteligencija i robotika, nekonvencionalne vještine poput kreativnosti, moći uvjeravanja i emocionalne inteligencije, kompanijama daju jednu dodatnu vrijednost koja ih može istaknuti na tržištu, piše MarketWatch.

Upravo je kreativnost vještina koja se već drugu godinu za redom našla na samom vrhu ‘liste želja’ poslodavaca na toj platformi, zbog toga što vodeći biznismeni smatraju da ‘njihove kompanije trebaju ljude koji svakodnevnim izazovima pristupaju na kreativan način’.

No, riječ je o profesionalnim vještinama koje je nemoguće jednostavno testirati na razgovoru za posao.

“Kreativnost radnika svakoj kompaniji ponudi jednu novu dimenziju koja u konačnome unaprijedi njihovu konkurentnost na tržištu”, tvrdi Šeril Palmer, osnivačica firme Call to Career koja se bavi profesionalnom orijentacijom.

Pet vještina koje traže poslodavci 21. stoljeća:

1. Kreativnost

2. Moć uvjeravanja

3. Saradnja i timski duh

4. Sposobnost prilagođavanja

5. Emocionalna inteligencija

aktuelno.ba / investitor

Komentari

Komentara