Narodno pozorište Tuzla za 73. rođendan poklanja dvije predstave

Rental Travel

Narodno pozorište Tuzla u martu obilježava dva značajna datuma. Prvi je 27. mart Svjetski dan teatra, a drugi poseban datum u mjesecu martu za Narodno pozorište Tuzla je 30. mart kada slavi svoj, ove godine 73. rođendan. 

Reha Centar

Svjetski dan teatra obilježava se svakog 27. marta još od 1961. godine, kada ga je ustanovio Međunarodni pozorišni institut (ITI). Na taj dan, pozorišta širom svijeta imaju obavezu da obilježe ovaj praznik svoje djelatnosti, ukazujući na važnost koju teatarska umjetnost ima u društvu, a obavezno je i čitanje poruke koju, na poziv ITI-ja, svake godine napiše druga ugledna ličnost iz svijeta pozorišta.

Ovaj datum Narodno pozorište Tuzla će obilježiti na gostovanju u Vinkovcima sa predstavom “In the name of the father /U ime oca” nastala u koprodukciji The Alpha Group i Narodnog pozorišta Tuzla. Riječ je o dokumentarno-plesnom komadu čiji su akteri umjetnici iz cijele Bosne i Hercegovine, te Austrije, a režiser je Darrel Toulon – dugogodišnji umjetnički direktor Opere u Gracu, koji je i autor projekta.

Predstava “U ime oca” na nesvakidašnji način, lišen dnevne politike, govori o iskustvima djece rođene kao posljedica silovanja žena u ratu u BiH. Dokumentarni segment, pored istinitih događaja koji se pominju, čini i pojava dvije djevojke, čija se priča kazuje u predstavi. Sa istom predstavom Narodno pozorište će se predstaviti i publici u Osijeku, u subotu 26. marta.

Poseban datum u martu za Narodno pozorište Tuzla je 30. mart kada slavi rođendan. Ove godine 73. rođendan Narodno pozorište Tuzla će proslaviti sa svojom publikom kojoj će  pokloniti besplatan ulaz na dvije predstave.

Prve večeri slavlja, u utorak 29. marta, nakon mini turneje po Hrvatskoj, u Narodnom pozorištu Tuzla izvodi se predstava “In the name of the father /U ime oca”. U predstavi igraju: Armin Filipović, Ermin Avdić, Ivana Barbara Cook, Ajna Jusić, Jasmina Ibrahimović, Jasmina Dedić Ibrić, Nikolina Gagić, Norbert Wally i Adi Omić.

Slavlje se nastavlja i u srijedu 30.  marta, te večeri u Narodnom pozorištu Tuzla izvest će se druga besplatna predstava “Kreketanje” u režiji Aleša Kurta, autora Almira Bašovića. “Kreketanje” je komad iz Bašovićeve zbirke “Četiri i po drame”, žanrovski definiran kao komedija s tezom o sličnosti pozorišta i stvarnog života.

Narodno pozorište Tuzla je sa predstavom “Kreketanje” ostvarilo istorijiski rezultat i učešćem, u zvaničnim konkurencijama, na festivalima: Sterijino pozorje Novi Sad, Teatar fest “Petar Kočić” Banja Luka, Festival  MESS Sarajevo… po prvi put od svog osnivanja. Autor Bašović je želio kroz “Kreketanje” koje naziva “predstavom o predstavi” pokazati važnost pozorišta i scenske igre.

Svetost pozorišne igre je nemoguće ostvariti bez posebnog putovanja u koje su upuštaju dvije nužne strane za opstanak pozorišta – kolektiv glumaca i kolektiv publike. U konkretnom radu na “Kreketanju”, prvi putnici na tom putovanju su tuzlanski glumački ansambl kojeg čine: Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević, Elmir Krivalić, Jasmina Dedić – Ibrić, Jasmina Ibrahimović, Luka Spasojević, Selma Gusinac i Samina Mujkanović, saopćeno je iz JU Narodno pozorište Tuzla.

Obje predstave se izvode u Narodnom pozorištu Tuzla u večernjem terminu u 19.30 sati. 

Komentari

Komentara