Nakon svake pucnjave u Tuzli traže se vanredne sjednice vijeća

Rental Travel

Ne tako davno Općinsko vijeće Tuzla održalo je sjednicu na kojoj je analizirana bezbjedonosna situacija u Tuzli, i zatraženo između ostalog,da se policiji daju veće ovlast, ako treba i izmjenama zakona na državnom i federalnom nivou.

Reha Centar

Onda su krenuli protesti, koji su pokazali da vrlo često znamo biti kontradiktorni sami sebi, demonstranti gađali i napadali policiju, onu istu za koju smo tražili veće ovlasti, policija branila i štitila javni red i mir i naravno uzvratila, a mi orkestrirano nakon toga napadali tu istu policiju za prekomjernu upotrebu sile.

Kao da evo već sad gledam jedan od zaključaka vijeća da policija mora raditi više, brže i bolje na suzbijanju oružanih sukoba u gradu i sl. U međuvremenu demonstranti od policije traže tek smjene i što je još zanimljivije i radnici posrnulih tuzlanskih preduzeća se u posljednje vrijeme puno više bave radom policije, a sve manje borbom za svoja prava. Sve je ovo pomalo čudno, kako god….

Saopćenje koje prenosimo u nastavku daje nam za pravo da razmišljamo na ovaj način.

Ponovno ugrožavanje bezbjednosti građana obračunima kriminalnih grupa jučerašnjom pucnjavom u Tuzli, i to na naročito drzak način u dijelu grada gdje se kreće ogroman broj ljudi, obavezuje tuzlansko Vijeće na hitno djelovanje u cilju poduzimanja svih potrebnih mjera kako bi se građanima obezbijedila sigurnost, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović. Zatraženo je da se na sjednici Vijeća obezbijedi prisustvo predstavnika MUP-a TK, Policijske uprave Tuzla, Tužilaštva TK, te predsjednika Opštinskog i Kantonalnog suda u Tuzli, a u cilju izvještavanja Vijeća šta je poduzeto u vezi realizacije brojnih zahtjeva, prijedloga i zaključaka Vijeća sa svih sjednica koje su bile održane u vezi događaja koji su ugrožavali bezbednost građana. Takođe je zatraženo da se u okviru vanredne/tematske sjednice raspravlja i o aktuelnom stanju u vezi sa protestima građana, uključujući i podnošenje izvještaja MUP-a TK, Policijske uprave Tuzla i Civilne zaštite TK/Tuzla.

4. 3. 2014.   Muamer Dedić, Press BOSS-a

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara