Najljepšim stihovima mevluda obilježeno rođenje Muhammeda a.s.

Spread the love
Rental Travel

Centralna mevludska svečanost povodom rođenja Allahovog Poslanika Muhammeda a.s., za područje Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održana je u džamiji Kralj Abdullah.

Reha Centar

Najljepšim stihovima mevluda, ilahijama, kasidama i salavatima svečano je obilježeno rođenje Allahovog Miljenika, Muhammeda a.s.

mevlu-2016-7_800x534

Medžlis Islamske zajednice Tuzla upriličio je centralnu svečanost koja njeguje višestoljetnu tradiciju Bošnjaka da na svom bosanskom jeziku u stihu govore o rođenju, poslanstvu i životu najodabranijeg

-Večeras nastupa 12. rebiul-evvel, dan rođenja Poslanika Muhammeda a.s. koji je poslan da potvrdi sve Božije poslanike prije njega i Kur'anom kao uputom oplemeni ljude, u njima probudi dobro, a gasi zlo. Ako je iko u povijesti shvatan pogrešno onda je to on, Muhammed a.s. čija se Poruka često tumači u pogrešnom svjetlu. Zato smo i sami odgovorni nedosljednim slijedenjem i zapostavljanjem. – kazao je glavni imam Medžlisa Tuzla, hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

mevlud-2016_800x533

Huskanović je dodao da su muslimani na ovim prostorima oduvijek iskazivali veliku ljubav prema Muhammedu a.s. učeći mevlud u džamijama i svojim kućama, sjećajući ga se i budeći ljubav prema njemu i njegovom djelu. Njega slijedeći postići ćemo Božiju ljubav i oprost, a On grijehe oprašta i Milostiv je. – zaključio je Huskanović u svom obraćanju.

Stihove mevluda, ilahije i kaside koji su sačinjavali bogat mevludski program učili su članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, „Gazi Turali-beg“.

Opstati možemo vjerujući u Allaha i slijedeći Muhammeda a.s.

Prigodno predavanje održao je muftija dr. Mevlud Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

  • Večeras svjedočimo da vjerujemo u Allaha i da slijedimo Muhammeda a.s., koji je pečat svih pejgambera. Mevlud je odigrao značajnu ulogu u očuvanju islama na našim područjima, ali i šire. – kazao je dr. Dudić.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u svojoj besjedi istakao da nakon svjedočenja vjere i ljubavi prema Uzvišenom Allahu dž.š. i Njegovom Poslaniku, Allah od nas traži da se međusobno volimo. I to ima veliku i neizmjernu vrijednost jer tada pokazujemo kako nas i obilježavaju kuran'ske riječi.

Muftija je naglasio da svojim prisustvom ovoj svečanosti svjedočimo svoje vjerovanje, ali i našu međusobnu ljubav koja nas spaja.

mevlud_800x534

Manifestacija „Stopama Allahova Poslanika a.s.“ nastavlja i u narednom periodu mevludskim svečanostima u tuzlanskim džematima, predavanjima, promocijama, tradicionalnim mevludom za žene, a pred kraj manifestacije će biti upriličeno mevludsko druženje i centralni mevlud za omladinu.

Medžlis Tuzla

aktuelno.ba

Komentari

Komentara