Najava predavanja: “Kulturno naslijeđe – značaj identiteta države” prof.dr. Izeta Šabotića

Tuzlanska alternativa

Predavanje prof.dr. Izeta Šabotića na temu: “Kulturno naslijeđe – značaj identiteta države” održati će se u Biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla u četvrtak 24. septembra u 12 sati u Biblioteci “Derviš Sušić”, u okviru obilježavanja “Dana evropskog naslijeđa”.

Reha Centar

Najbolju sliku o jednoj državi, narodu i zajednici daje njeno kulurno-historijsko naslijeđe.

Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih evropskih država, sa bogatim kulturno-historijskim naslijeđem, koje potvrđuje njenu hiljadogodišnju državotvornu postojanost. Kroz vrijednosti kulturno-historijskog naslijeđa najbolje se identifikuje njena bogata prošlost, ali i potvrđuje njen multietnički i multikonfesionalni identitet.

Kulturno-historijsko nasijeđe Bosne i Hercegovine je bogato i raznovrsno, nastajalo je od paleolita pa sve do današnjih dana. Sa svojim vrijednostima i posebnostima, dio je ukupne svjetske kulturne baštine, ali i važna potvrda državnog identiteta i čuvar njenog integriteta. Jedan od primarnih zadataka društvene zajednice, jeste, zaštita i valorizacija kulturno-historijskog naslijeđa, te izgradnja svijesti o značaju istog za društvo i zajednicu. U ovisnosti od očuvanja i prezentovanja kulturno-historijskog naslijeđa, zavisi ne samo spoznaja o našoj prošlosti, već i naš put u budućnost.

Komentari

Komentara