Na svečanosti u Narodnom pozorištu u Tuzli uručene posebne plakete novim počasnim članovima  BHAAAS-a iz SAD-a i BiH

Menprom

Brojni domaći i međunarodni stručnjaci prisustvovali su sinoć gala otvaranju ovogodišnjih, 14. po redu, Dana BHAAAS-a koji se održavaju u Tuzli, a tom prilikom istaknuto je kako Tuzla u četiri dana, koliko ova konferencija traje, centar nauke i umjetnosti.

Reha Centar

Preko 800 predavača iz raznih dijelova svijeta tokom Dana BHAAAS-a imaju priliku da podijele svoje znanje i iskustva sa drugima, da se upoznaju i da ostvare neke nove konekcije.

„Naša misija i vizija je unaprijediti umjetnost i nauku Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Nastojimo stvoriti prilike za slobodnu razmjenu ideja i znanja, a uspjeli smo stvoriti platformu sa naučnicima i umjetnicima koji teže izvrsnosti. Ovi Dani su kruna svega što smo radili i što radimo, a želim istaći da od ove godine organizujemo i projekte koji će biti aktivni tokom cijele godine, a neki od njih su mentorski program za studente, portal koji smo pokrenuli ‘Znanjem do zdravlja’ i drugi“, kazao je Amer Smajkić, predsjednik BHAAAS-a.

Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle, kazao je je ovo prilika da svi čuju i nauče nešto novo, da se umreže i steknu neka nova poznanstva.

„Oko dva miliona ljudi iz Bosne i Hercegovine živi u oko 50 zemalja širom svijeta. Većina njih zadržava neke veze sa svojom domovinom. Ono što BHAAAS radi je snažan poticaj i lokalnim vlastima da više rade na unapređenju saradnje i snažnijem povezivanju sa dijasporom“, istakao je Lugavić.

Prorektorica za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu na Univerzitetu u Tuzli Vesna Bratovčić istakla je kako živimo u vremenu velikih izazova i velikih mogućnosti, te kako naša naučna zajednica ima potencijal da odigra ključnu ulogu u inovacijama koje su od vitalnog značaja za budućnost naše planete.

Pristunima se obratio i američki ambasador u BiH Michael J. Murphy koji je ukazao na činjenicu da je bh. dijaspora važan dio razvoja ove zemlje, te poručio kako je dobro kada se dijele znanje i istraživanja u različitim oblastima. Ambasador je istakao i kako je SAD uvijek uz BiH, ulaže u našu zemlju i podržava put razvoja BiH.

Na sinoćnjem svečanom otvaranju u Narodnom pozorištu Tuzla uručene su i plakete novim počasnim članovima iz SAD-a i Bosne i Hercegovine: Ronu Havivu, američkom fotoreporteru čije su ratne fotografije iz Hrvatske i BiH obišle svijet, Adinu Hebibu, bh. umjetniku koji slikarstvom promoviše BiH, Mirsadi Hukić, bh. naučnici koja je specijalizirala mikrobiologiju i prva je čanica Evropske akademije naika iz BiH, te Mirsadu Kacili, istaknutom kardiohirurgu koji je prepozna uticaj pušenja na širu društvenu zajednicu i njegova preporuka je bila ključna za donošenje Zakona o zabrani pušenja u Federaciji BiH.

 Program 14. Dana BHAAAS-a dostupan je na web stranici: https://bhaaas.org/tuzla-2023/.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara