Na sceni Teatra kabare Tuzla uspješno je realizovan teatarski festival IV Festival premijera 2019.

IV Festival premijera 2019. pod motom Dokumentarni teatar trajao je u periodu od 11.10.2019. do 08.11.2019. Publika je imala priliku uživati u premijernim izvođenjima predstava Majka hrabrost i ja, Odiseja, Šta se bijeli u gori zelenoj, Savršen proizvod, i predstavi za djecu Ivica i Marica. Također je upriličeno jedno teatrološko-književno veče posvećeno bajkama. Ostvarena je saradnja Teatra kabare Tuzla u koprodukcijama sa Studentskom scenom ADU Univerziteta u Tuzli, Art centrum Ankata, Bosanskim narodnim pozorištem Zenica a ostvarene su i samostalne produkcije predstava.

Publika je imala priliku nakon svake predstave dati svoju ocjenu od 1-5, te su se na taj način i odabrani pobjednici ovog jedinstvenog festivala na našem regionu. Pobjednička predstava koja je dobila najviše glasova na IV Festivalu je predstava za djecu IVICA I MARICA Braće Grim ( Ocjena 4,95). Adaptaciju, dramatizaciju teksta i režiju potpisuje Damir Altumbabić. Asistent režije: Jasmina Ibrahimović. Scenografija i kostimografija Suad Avdagić. Muzika i songovi: Dragan Divjak. Dizajn plakata: Damir Pirić. Crtež na plakatu Elma Fazlić. Ton i svjetlo Nermin Brković. U predstavi igraju: Feđa Zahirović, Marija Novaković, Sadika Kahrimanović, Ermin Avdić, Jasmina Ibrahimović, Damir Altumbabić.

Pobjednička predstava u kategoriji za odrasle s najviše osvojenih bodova jest ‘’’Šta se bijeli u gori zelenoj’’ (Ocjena 4,85). Predstava je nastala u koprodukciji Teatra Kabare Tuzla, Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Art Centra ANKATA. Riječ je o duo drami koja je rađena po motivima djela sljedećih autora: A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić gdje dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović.

Ovom prigodom Teatar kabare Tuzla zahvaljuje svim saradnicima, studentima, udruženjima, institucijama, prijateljima i pokroviteljima festivala, Grad Tuzla i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, koji su različitim načinima potpomogli ostvarenje istog, kao i medijskim pokroviteljima na izvještavanju ovog značajnog festivala.

U pripremi, organizaciji i realizaciji festivalskih aktivnosti sudjelovali su: umjetnički voditelj teatra: Vlado Kerošević; umjetnički direktor Festivala: Damir Altumbabić; na izradi hronika festivala, na video i audio produkciji festivalskih zbivanja sudjelovali su: Zoran Pavljašević, Damir Altumbabić uz kritički osvrt teatrologa dr.sci Srđana Vukadinovića; autor dizajna IV Festivala premijera, plakata i afiša Damir Pirić, u organizacijsko-produkcijskom timu sudjelovali su studenti treće godine Produkcije na ADU Tuzla pod vodstvom Semira Gosića; tehničko osoblje (ton i svjetlo) Nermin Brković; PR Teatra kabare Tuzla Ivana Milosavljević.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara