Na Panonskim jezerima pozorišni spektakl ‘Ljetopis o Kralju Tvrtku’

FINRA PROMO

Pozorišna predstava „Ljetopis o Kralju Tvrtku“ u režiji  Dine Mustafića nakon izvrsne premijere u Sarajevu, igrati će se i u Tuzli na Panonskim jezerima, u subotu. 16.07.2022 godine od 21:30 sati. Ulaz za posjetioce je otvoren od 20:30 sati. Predstava je nastala po istoimenom romanu Jasmina Imamovića. Dramatizaciju teksta je uradio poznati dramski pisac Željko Hubač, a dramaturg na ovoj predstavi je Emina Omerović. Nosioci koprodukcije predstave su JU BKC Kantona Sarajevo i UG Scena, a producenti na ovom projektu su Jasmin Duraković i Amira Kudumović.

Reha Centar

Predstava ‘Ljetopis o Kralju Tvrtku’ se bavi životom velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz života ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao, ali pored toga je imelodrama o samom privatnom životu Kralja Tvrtka. Za ovu predstavu možemo reći i da pripada političkom teataru, jer sama predstava istražuje veze između najvećeg bosanskog vladara i današnje BiH.

Pored izvrsnog Dine Mustafića, ostatak umjetničkog tima predstave čine priznati bosanskohercegovački umjetnici. Scenografiju ove predstave dizajnirao je likovni umjetnik Osman Arslanagić, a kostimografiju je pripremila Amra Zulfikarpašić. Muziku za predstavu „Ljetopis o Kralju Tvrtku“ komponovao je muzičar Damir Imamović.

U predstavi igraju: Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča i Enes Salković.

Projekat ‘Ljetopis Kralj Tvrtko’ je nastao uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sport KS, kao i drugih partnera. Sponzori predstave su kompanija Bingo i Maestro Suits.

Ulaznice po cijeni od 10 KM se mogu kupiti u CD shopu Mido i na biletarnici Panonskih jezera, a u prodaji su od četvrtka, 14.07. 2022. godine.

Komentari

Komentara