Ministar Bukvarević u Potočarima: Podrška prikupljanju predmeta na putu spasa


Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i ove godine će podržati obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jula, a novina je i podrška u prikupljanju predmeta sa puta spasa.

Saradnja je ozvaničena potpisivanjem Ugovora u Potočarima. Resorni ministar Salko Bukvarević potpisao je dokument sa predsjednikom Upravnog odbora Memorijalnog centra Ševketom Hafizovićem i podsjetio na dugogodišnju saradnju.

– Mi podržavamo sve projekte Centra, pogotovo 11. juli. Pomoći ćemo u prikupljanju svih dijelova odjeće i obuće, svih ljudi koji su pokušali doći do slobodne teritorije, do Tuzle. U šumama imamo veliki broj predmeta naših stradalih – rekao je Bukvarević.

Taj projekt je kandidiran na javni poziv Ministarstva koje će podržati da se angažuje nekoliko boraca i članova njihovih porodica.

– Prikupljeni predmeti će biti postavljeni u Memorijalnom centru, kao predmeti žrtava genocida – poručio je Bukvarević te dodao da podršku daju u cilju očuvanja istine o agresiji na BiH, o odbrani BiH, stradanju.Osim toga, naveo je da je napadnuta istina o genocidu i da je mnogo onih koji negiraju genocid, te da se i protiv toga mora boriti.

Pozvao je da se tokom cijele godine posjećuje Memorijalni centar Potočari-Srebrenica, a ne samo 11. jula.

Hafizović je izrazio nadu da će današnji ugovor biti početak pomoći i doprinosa kulturni sjećanja.

Ministar Bukvarević se u Srebrenici i Potočarima susreo s predstavnicima bivših boraca i s kandidatom probosanskog bloka za načelnika općine Srebrenica Alijom Tabakovićem.
 

Danas je pokrenuta i inicijativa za izmjenu i dopunu federalnog Zakona o pravima demobilisanih boraca, u dijelu koji se odnosi na životu dob aplikanata koji su povratnici u Republiku Srpsku.

Prema važećem Zakonu prava ostvaruju demobilisani borci iznad 57 godina, a cilj izmjene zakona je da pravo imaju svi povratnici u RS, bez obzira na godine.

Osim toga, obuhvaćene su i supruge umrlih demobilisanih boraca koje nemaju drugih primanja.

Inicijativu je pokrenula radna grupa Vlade Federacije BiH, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Savez demobilisanih boraca i Koordinacija boraca Armije Republike BiH.

Resorni ministar Salko Bukvarević Feni je kazao da bi izmjene mogle biti završene do kraja godine, kako bi od 1. januara svi povratnici mogli ostvariti svoje pravo.

Delegacija koja danas boraviu Potočarima i Srebrenici odala je počast žrtvama genocida u Memorijalnom centri Srebrenica-Potočari

aktuelno.ba

Komentari

Komentara