Milion KM za dekarbornizaciju industrijskog i stambenog sektora

Menprom

Plasman 1 miliona KM za mala i srednja preduzeća i obrte te fizičke osobe u sklopu projekta Kantonalni „zeleni plan“ – Dekarbornizacija industrijskog i stambenog sektora, bio je povod za današnji susret ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK Elvira Rožnjakovića sa menadžerom programa za ublažavanje klimatskih promjena Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) Sinišom Rodićem i projekt menadžerom Sinišom Ubiparipovićem.

Reha Centar

„Zahvaljujući saradnji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK i UNDP osigurali smo novih miliona KM za Tuzlanski kanton. Radi se o Programu Kantonalni „zeleni plan“ – Dekarbornizacija industrijskog i stambenog sektora, kojim ćemo za 100 domaćinstava i 15 MSP i obrta sufinansirati mjere dekarbonizacije i energijske efikasnosti“, kazao je ministar Rožnjaković i dodao da mjere podrazumijevaju ugradnju toplotne fasade, zamjenu prozora i vrata, zamjenu sistema grijanja obnovljivim izvorima energije i drugo.

Bitna razlika u odnosu na dosadašnje programe jeste da će ovim programom biti obuhvaćeni i obrti, odnosno obrtnici, što do sada nije bio slučaj.

Javni poziv za realizaciju ovih sredstava trebao je biti objavljen do kraja godine, ali će zbog određenih procedura UNDP-a, taj termin biti prolongiran za početak naredne godine.

 

„Radi se o prvom projektu ovog tipa kojeg realiziramo u Bosni i Hercegovini, a koji bi trebao da bude model po kojem će se slični projekti realizirati i u drugim sredinama. Zbog kvalitetnije pripreme, potrebno nam je neko kraće vrijeme. Imajući u vidu da trenutno izlazimo iz ove građevinske sezone, smatramo da ćemo sve pripreme okončati do kraja zime, tako da javni poziv objavimo prije početka naredne građevinske sezone“, kazao je Rodić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara