Migranti preko Turske krenuli prema Europi

Stotine migranata krenulo je kroz sjeverozapadnu Tursku prema granici sa Grčkom i Bugarskom, nakon što je turski dužnosnik rekao da Ankara neće više zaustavljati sirijske izbjeglice na putu prema Europi

Stotine migranata krenulo je kroz sjeverozapadnu Tursku prema granici sa Grčkom i Bugarskom, nakon što je turski dužnosnik rekao da Ankara neće više zaustavljati sirijske izbjeglice na putu prema Europi, javljaju turski mediji. To se događa nakon što su jučer u zračnim napadima sirijske vojske u Idlibu poginula 33 turska vojnika. Jedan dužnosnik rekao je Reutersu da su turska policija, obalna straža i granična policija dobile naređenje da ne zaustavljaju migrante i izbjeglice koje preko kopna ili mora prelaze u Europu, a u iščekivanju dolaska novih izbjeglica iz Idliba.

Turska agencija Demiroren navela je da je oko 300 migranata, uključujući žene i djecu, krenula prema granici između dvije europske zemlje, Grčke i Bugarske, i Turske. Među njima su, kako se navodi, Sirijci, Iranci, Iračani, Pakistanci… Migranti su se također okupili u zapadnoj Turskoj s ciljem da brodom dođu do grčkog otoka Lezbos, prenosi Reuters agenciju Demiroren. Reuters navodi da nisu neovisno mogli da potvrde te navode, kao i da nisu uspeli da potvrde vjerodostojnost video snimaka migranata koje je objavila turska provladina televizija.

Turska televizija NTV prikazala je snimke ljudi koji idu kroz polja noseći rance na leđima i navela da izbjeglice pokušavaju da pređu granicu Kapikule i uđu u Bugarsku, ali da im to nije dozvoljeno. Također, turska televizija je navela da je ista skupina migranata potom pokušala da dođe do granice Pazarkule i pređe u Grčku, ali da nije jasno što se potom dogodilo. Reuters podsjeća da je turski predsjednik Erdogan ranije više puta pretio da će otvoriti granice za migrante koji idu prema Europi. Ukoliko to učini, prekršio bi obećanje koje je dao EU, zbog čega bi Europa promijenila svoj stav prema situaciji u Idlibu, prenosi Bljesakinfo.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara