Merkel zagovara zatvaranje evropskih skijaških centara

Rental Travel

 Evropski skijaški centri bit će zatvoreni za javnost ove zime ukoliko njemačka kancelarka Angela Merkel realizira svoje namjere, ali je ona sve manje optimistična po tom pitanju.

Reha Centar

– Skijaška sezona se primiče – poručila je Merkel poslanicima u Bundestagu u četvrtak, istovremeno naglašavajući da će putovanja i kontakti koji nisu od ključnog značaja biti izbjegavani dok se Njemačka i ostale evropske zemlje bore s drugim valom infekcija koronavirusom.

– Pokušat ćemo izdejstvovati glasanje u Evropi da li da zatvorimo sve skijaške centre. Nažalost, kada slušate izjave iz Austrije, ne izgleda da ćemo u tome jednostavno uspjeti, ali mi ćemo ponovo to pokušati – kazala je.

Austrija naglašava mjesecima kako želi da dopusti zimske sportove uz odgovarajuće mjere predostrožnosti, i žestoko se protivi ideji zatvaranja skijaških centara.

Švicarska se također drži svojih planova da dopusti početak skijaške sezone.

Švicarska vlada, lokalne vlasti i turistički sektor “uvjereni su da je švicarski put – trenutno – ispravan i da se zimska sezona može organizirati sigurno”, izjavio je Markus Berger, portparol švicarskog turističkog sektora, za dpa u četvrtak.

Italijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je u srijedu da zabrana prekograničnih putovanja unutar EU ne dolazi u obzir, ali je dodao da će ljudi koji se vraćaju sa zimskih odmora biti podvrgnuti testiranjima na koronavirus i eventualno će biti smješteni u izolaciju.

Fena

Komentari

Komentara