Memorijalni pohod na Inač, u znak sjećanja na Džemala Bijedića

Menprom

Planinarska društva ‘Vranica’ iz Fojnice i ‘Bitovnja’ iz Kreševa organizirali su i ove godine Memorijalni uspon na Inač, u znak sjećanja na Džemala Bijedića koji je 1977. godine poginuo u avionskoj nesreći, zajedno sa suprugom Razijom i njegovim suradnicima.

Menprom

Zbog snijega koji je na pojedinim mjestima na Inču i Lopati bio visine i preko 1,2 m, na ovogodišnjem usponu bilo je oko 90 sudionika, što je znatno manji broj u odnosu na prethodne godine. Već tradicionalno, na mjestu pogibije okupili su se planinari iz Kreševa, Fojnice, ali i iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine. Položili su vijence i odali počast.

Većina sudionika toga memorijalnog pohoda potom se uputila do Planinarskog doma ‘Dr. Augustin Tvrtković’ na Lopati. Domaćini su već tradicionalno pripremili grah koji je bio poslužen kako u samom domu tako i u pratećim objektima, poštujući mjere trenutne epidemiološke situacije.

Džemal Bijedić poginuo je na planini Inač iznad Kreševa, nakon što se srušio avion na letu iz Beograda za Sarajevo. Bilo je to 18. januara 1977. godine. Sa njim su tad u avionu bili supruga i još šest članova posade. Bio je predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ. 

Džemal Bijedić bio je lovac i planinar, slobodno vrijeme rado je provodio s ljubiteljima prirode.

Fena

Komentari

Komentara