Međunarodna saradnja otvara puteve razvoja

Drugi kongres endoskopskih hirurga Srbije  održao se u Beogradu, od 14. do 16. novembra 2019. godine se temom Unapređivanja i napretka minimalno invazivne hirurgije u Srbiji i regionu uz prezentaciju kroz naučne i poster sesije.

Smatrali su da je regionalna saradnja ključ daljeg razvoja, ne samo minimalno invazivne hirurgije, već hirurgije uopšte. Kao suorganizator kongresa učestvovalo je i Udruženje endoskopskih hirurga Bosne i Heccegovine, što je još jedno priznanje vodećem hirurškom udružanju u Bosni i Hercegovini. Pozvani predavači bosanskohercegovačkog udruženja bili su Prof.dr Samir Delibegović, Prof.dr Fuad Pašić, Prof.dr Goran Krdžalić, iz UKC Tuzla, i Doc.dr. Nenad Lalović, iz Univerzitetske bolnice Foča.

Pozvani predavači su eminentni hirurzi, koji su svoj međunarodni ugled ostvarili postignućima iz oblasti kojom se bave, i izlagali predavanja visoke kvalitetea. Još je značajnije da je poziv našim profesorima i promocija ustanova iz koje dolaze i cijele Bosne i Hercegovine. Prof.dr. Samir Delibegović je imao dva predavanja, jedno iz područja kolorektalne hirurgije, sa temom kako implementirati naprednu laparoskopsku hirugiju u zemljama u razvoju, te drugo, laparoskopska apendektomija, kao zlatni standard. Prof. dr Fuad Pašić je imao predavanje u kojem je dao presjek učinjenih barijatrijskih operacija u BiH i kako ih dalje unaprijediti, a Prof.dr. Goran Krdžalić, o uniportal VATS operacijama koje je prvi počeo izvoditi u BiH. Iz UKC Tuzla rad je imao i Dr Nermin Mušanović, istaknuti torakalni hirurg srednje generacije. Drugi kongres UEHS u Beogradu je bio još jednom mjesto gdje su predstavljani rezultati postignuti u bosanskohercegovačkoj hirurgiji ali i prilika za  sticanje novih informacija iz područja minimalno invazivne hirurgije.

aktuelno.ba / Amra Odobašić

Komentari

Komentara