Medicinski tim UKC Tuzla boravio u Novom Pazaru kako bi pružio pomoć u borbi protiv COVID-19

U Tuzlu se vratio medicinski tim Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla koji je boravio u Novom Pazaru kako bi pružio pomoć kolegama u borbi protiv koronavirusa.

Ljekare i medicinske tehničare koji su boravili u Novom Pazaru primio je direktor UKC Tuzla, prof. dr. Vahid Jusufović koji je izrazio veliku zahvalnost cijelom timu i istakao značaj iskustva koje su imali priliku steći radeći u posebnim uslovima sa COVID pozitivnim pacijentima.

“Upravo smo pričali o iskustvu kako reagovati kad se zdravstveni sistem raspadne. To je jedno iskustvo koje se ne može naučiti iz knjige nego se mora vidjeti na licu mjesta. Situacija u Novom Pazaru se stabilizira i iz dana u dan je sve bolja i bolja. Kao direktor Kliničkog centra osjećam jedan veliki ponos da uopšte imamo takve ljude i da su spremni da odu u jednu neizvjesnost. Jako su se dobro pokazali. Oni su sada testirani i idu na zasluženi odmor”, rekao je prof. dr. Jusufović.

Medicinski tim UKC Tuzla predvodio je načelnik Klinike za hirurgiju, prof. dr. med .sc. Zijah Rifatbegović koji je po povratku u Univerzitetski klinički centar Tuzla istakao da je iskustvo koje su stekli u Novom Pazaru jedinstveno jer su boravili u žarištu infekcije koronavirusom gdje su ljudi svakodnevno umirali.

“Sigurno je da je regiju Sandžaka pogodio veliki val i tu su slike bile slične kakve se dešavaju u Italiji i Španiji. Veoma brzo je timskim radom to stavljeno pod kontrolu i pružena je maksimalna usluga što se tiče pacijenata najtežih formi infekcije. Jedan dio tih pacijeta ne možete uvijek spasiti, jedan dio oboljenja se završi onako kako mi to ne želimo, ali veliki dio pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom i sa teškom kliničkom slikom bio je izliječen zahvaljujući stručnosti kolega koji su radili u respiratornim centrima, na trijaži i na infektivnim odjeljenjima. Što se tiče hirurgije, tu je operisano sve ono što treba da bude operisano po principu urgentnih intervencija. Operisali smo u crvenoj zoni pacijente koji su bili zaraženi Covidom-19, a isto tako i pacijente koji su bili van zone koji su trebali hitnu intervenciju”, rekao je prof. dr. Rifatbegović i zahvalio se članovima svog tima, menadžmentu UKC Tuzla i svim instancama koje su bile uključene u odlazak i boravak ljekara i tehničara u Novom Pazaru.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara