„Ljetna promenada 4“ pod vedrim nebom – poseban ugođaj za publiku

Rental Travel

Koncert klasične muzike „Ljetna promenada“, koji je jedan od tradicionalnih sadržaja manifestacije „Ljeto u Tuzli“, održan je u dvorištu Ateljea „Ismet Mujezinović“ u četvrtak 16. jula. Pokrovitelj koncerta je Grad Tuzla, uz podršku Centra za kulturu Tuzla.

Rental Travel

Četvrtu godinu za redom publici u Tuzli predstavile su se mlade umjetnice Katarina Pavljašević i Ena Ovčina, te kao gosti, učenici II razreda Osnovne muzičke škole Tuzla, Lana Sakan, Mak Hadžiefendić i Nikola Pavljašević.

Ena Ovčina je profesorica klavira u tuzlanskoj Osnovnoj muzičkoj školi, a Katarina Pavljašević, odnedavno, studet  I godine odsjeka za violinu Akademije umetnosti u Novom Sadu.

 

Umjetnice su se predstavile solističkim i kamernim kompozicijama, a na programu su bila djela Mendelsona, Baha, Hendla, Satija, Čajkovskog, Betovena i drugih.

Nakon izvedenog programa akteri nisu krili oduševljenje zbog ponovnog susreta sa publikom, nakon višemjesečne pauze, ali i zbog činjenice da su uspjeli prilagoditi se novonastaloj situaciji i uz posebne mjere ipak omogućiti ljubiteljima klasične muzike ugođaj na otvorenom.

„Koncert koji smo izveli večeras spreman je u posebnim okolnostima k. Katarina i ja sarađujemo dugi niz godina i često nastupamo, ali nam nastup tokom ljetnih odmora u Tuzli, uvijek izazove posebne emocije. Posebno ove godine, tokom koje smo se svi našli u drugačijim umjetničkim okolnostima, uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Umjetnici su željni susreta s publikom, stoga se neizmjerno radujemo ovom koncertu, naravno pod posebnim epidemiološkim mjerama zaštite“ – istakla je Ena Ovčina, profesorica klavira u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli.

Udruženje za edukaciju, kreativno stvaralaštvo i promociju „Star Art“  svoje je aktivnosti prvenstveno usmjerilo ka promociji mladih tuzlanskih i bosanskohercegovačkih umjetnika i u tu svrhu organizuje niz manifestacija, koje su prepoznate i kvalitetno ocijenjene od publike, ali i cjelokupne kulturne javnosti.

Koncert je usljed aktuelne epidemiološke situacije, po prvi put održan na otvorenom uz održavanje fizičke distance i uz mjere lične zaštite, ali to nije spriječilo prisutnu publiku da istinski uživa u klasici pod vedrim nebom i umjetnike nagradi dugotrajnim aplauzom i višestrukim vraćanjem na bis.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara