Kvalitet zraka u bh. gradovima i dalje nizak, najzagađeniji Živinice i Sarajevo

Iako su se vremenske prilike poboljšale, u smislu strujanja vjetra, zagađenje zraka u pojedinim bh. gradovima i jutros je izuzetno veliko, zbog čega se građanima preporučuje ograničeno kretanje.

Vrijednosti izmjerene jutros u 7 sati pokazuju da su najveći indeksi zagađenja zabilježeni u Živinicama i Sarajevu, gdje se već nekoliko dana građanima preporučuju da budu oprezni zbog zagađenja zraka, koje može uzrokovati bolest.

Prema mjerenjima na mjernim stanicama Udruženja Eko akcija, indeks zagađenja u Živinicama tokom noći se znatno povećao, te on iznosi 238, što ukazuje na vrlo nezdrav zrak. Zbog toga se građani s respiratornim oboljenjima, kao što je astma, upozoravaju da simptomi i intenzitet njihovih bolesti mogu biti izraženi tokom dana, a trudnicama, oboljelim od plućnih bolesti i bolesti srca, te djeci i starijim se preporučuje izbjegavanje boravka na vani.

Slična situacija je i u drugim bh. gradovima, koji tradicionalno imaju probleme sa zagađenjem, pa tako indeks zagađenosti u Sarajevu, na mjernoj stanici Otoka, jutros iznosi 193, u Lukavcu 192, u Ilijašu 175, u Tuzli, 160, u Bosankom Brodu 159, u Zenici 156, te u Kaknju 151.

Sve to ukazuje na nezdrav zrak koji udišu građani Bosne i Hercegovine, a koja se svrstava među najzagađenije europske zemlje. Također, podsjećamo, ove vrijednosti ukazuju i na to da su bh. gradovi među najzagađenijim u ovom dijelu svijeta.

Ipak, poboljšanje kvalitete zraka očekuje se tokom vikenda, sa novim snježnim padavinama i vjetrom, no i dalje ostaje upozorenje u vezi sa vremenskim prilikama, jer se tokom vikenda očekuju jaki vjetrovi jačine do 100 km/h i gotovo 30 centimetara novog snijega.

aktuelno.ba / Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara