Krenuo šesti Maraton mira ‘Goražde – Žepa – Srebrenica’

Menprom

Iz kompleksa “Memorijalna šuma – Srebrenica 8.372” na Posestri, kojom Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, jutros je krenuo Maraton mira “Goražde – Žepa – Srebrenica”.

Reha Centar

Organizator Atletski klub Goražde na taj način šesti put nastoji simbolično očuvati vezu između te tri nekadašnje zaštićene zone UN-a. Na put dug oko 180 kilometara ove godine krenula su četiri maratonca iz Goražda.

– Maratonci nose snažnu poruku stanovnika BPK Goražde porodicama stradalih stanovnika Žepe i Srebrenice, da nisu zaboravljeni, da i mi suosjećamo s njima u njihovoj patnji i boli, kao i sa porodicama žrtava našeg grada – kazao je predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman.

Na putu za Srebrenicu učesnici Maratona mira u pratnji najmlađih članova Atletskog kluba Goražde odali su počast i goraždanskim žrtvama. Položili su cvijeće na spomen-obilježje poginulim pripadnicima MUP-a, ubijenoj djeci Goražda, a potom i na centralnom spomen-obilježju poginulim braniocima Goražda.

– Ovaj maraton pun je simbolike jer čuvamo sponu između tri grada koja su dijelila sličnu sudbinu – istakao je Šuman.

Maratonci iz Goražda večeras će se pokloniti i žrtvama Žepe polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, a sutra će to učiniti i u kompleksu Memorijalnog centra u Potočarima.

Iz grada na Drini sutra će prema Potočarima krenuti i goraždanski biciklisti u okviru tradicionalnog maratona Goražde – Srebrenica.

Fena

Komentari

Komentara