Ko je uopće smislio samofinansirajuće studente na javnim univerzitetima?

Spread the love
Rental Travel

Lamija Tanović, profesorica na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, prokomentirala je Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o davanju saglasnosti na visinu participacije cijena usluga, upisnina i drugih troškova studija Univerziteta u Sarajevu.

Reha Centar

Na pitanje “Smatrate li opravdanim najavljeno poskupljenje cijena studiranja na Univerzitetu u Sarajevu?”, Tanović se zapitala ko je uopšte stvorio kategoriju samofinansirajućih studenata na javnim univerzitetima, piše portal Novo vrijeme.

– Teoretski nije opravdano. Univerzitet može biti ili privatni ili javni. Ako je univerzitet javni onda treba troškove za njega snositi šira društvena zajednica koja finansira taj univerzitet. Besmisleno je da je kod nas medicina, koja je najskuplji fakultet, od prošle godine uduplala cijene za takozvane samofinansirajuće studente. Ko je uopće smislio samofinansirajuće studente na javnim univerzitetima? Otkud to odjednom? I onda primite studente čije školovanje plaća kanton, a potom primite još toliko onih koji sami plaćaju školarinu, ističe profesorica Tanović, te dodaje da pritom i oni za koje plaća kanton moraju plaćati kojekakve prijave ispita, kopije, potvrde itd.

– Moramo biti načisto: hoćemo li u državi Bosni i Hercegovini imati osam javnih univerziteta s odgovarajućim brojem studenata, koje onaj koji finansira može podnijeti ili nećemo? Ili ćemo imati nešto hibridno, kvaziprivatne i kvazijavne univerzitete. Više ne znate šta je privatno, a šta državno, odnosno javno. Ako kanton hoće da finansira neki univerzitet, onda treba kazati koliko u takvom slučaju može finansirati. Ovako se dešava svašta. Inače je i izvan pameti da se univerzitet plaća iz granta koji nije dio budžeta, istakla je Tanović za Novo vrijeme.

(Novovrijeme.ba)

Komentari

Komentara