Klasičan obračun političkih elita sa neistomišljenicima

Menprom

Fizički napad i prebijanje profesora Slave Kukića u Mostaru posljednji je i najbrutalniji u nizu nacionalističkih nasrtaja i podvala, čiji je cilj da se u izbornoj godini zatre solidarnost građanki i građana koja je iskazana tokom demonstracija i poplava.

Reha Centar

Tokom februarskih demonstracija i tragičnih majskih poplava građani Bosne i Hercegovine pokazali su ogromnu solidarnost koja je prevazilazi sve lažno nametnute etničke, vjerske, entitetske i druge podjele.

Građani su jasno dali do znanja da  se mogu ujediniti protiv sistema i da žele jednakost, socijalnu pravdu, zapošljavanje i bolji život. Međutim, samoorganizovanje građanki i građana oko zajedničkih ciljeva i ideja predstavlja najveću opasnost za vladajuću elitu. Stoga se nacionalističke tenzije kreiraju svjesno i planski – od fašističkih grafita u Neumu, paljenja zastava, skrnavljenja vjerskih objekata, do orgijanja vrhuške HDZ BiH-a sa osuđenim ratnim zločincem Dariom Kordićem.

Sve navedeno kulminiralo je napadom na profesora Slavu Kukića, koji se opravdano i javno usprotivio činjenici da lideri vladajuće stranke dočekuju i slave osuđenog ratnog zločinca.

Lijevi BiH očekuju da će napadači, a naročito nalogodavci napada na prof. Kukuća biti najstrožije kažnjeni, ali nažalost to nije pretjerano izgledno, jer sve ukazuje da ovaj napad predstavlja klasičan obračun političkih elita sa neistomišljenicima.

kukic2306141

 

Sasvim je jasno da se političke elite u ovoj zemlji održavaju i funkcionišu isključivo na podjelama, strahu i tenzijama koje ciljano proizvode među narodima BiH. Stoga pozivamo građanke i građane da ne nasijedaju na lažne nacionalističke podvale, čiji je jedini cilj podjela i daljnja eksploatacija građana, te otupljivanje solidarnosti i socijalnog bunta.

  LIJEVI BiH       

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: