Kina osudila plan WHO-a da dodatno istraži laboratorije u Wuhanu

Menprom

Kina je saopćila u četvrtak da prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se dodatno istraže kineske laboratorije radi utvrđivanja porijekla koronavirusa  pokazuje „nepoštovanje“ i „aroganciju prema nauci“.

FINRA PROMO

Prošle je sedmice agencija UN-a za javno zdravstvo saopćila da bi druga faza međunarodne istrage trebala uključiti pregled kineskih laboratorija, u jeku pojačanih pritisaka iz Sjedinjenih Država na pokretanje istrage biotehnološke laboratorije u Wuhan, piše AFP.

Prijedlog koji je sačinio čelnik WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uključuje „istrage relevantnih laboratorija i istraživačkih institucija koje djeluju u regiji u kojoj su početni slučajevi ljudske zaraze identifikovani u 2019. godini”, referirajući se na kineski grad Wuhan.

Zamjenik kineskog ministra zdravstva Zeng Yixin izjavio je, međutim, novinarima u četvrtak da je „ekstremno iznenađen“ planom koji, kako je kazao, “pokazuje nemar prema zdravom razumu i aroganciju prema nauci“.

Dugo vremena osuđivana kao teorija zavjere i odlučno odbacivana od Pekinga, ideja da je Covid-19 mogao „iscuriti“ iz laboratorije dobija na snazi, zaključuje AFP.

Fena

Komentari

Komentara