Karbonare, lazanje, pica… Divna italijanska kuhinja sve je popularnija u Bosni!

Spread the love
Rental Travel

Italijanska kuhinja je poznata širom svijeta po svojim jednostavnim, ali ukusnim jelima koja se prave od svježih, visokokvalitetnih sastojaka.

Reha Centar

Od pice do tjestenine, italijanska hrana je omiljena od strane miliona ljudi širom svijeta, a posljednjih godina u Bosni se otvara sve više primamljivih restorana koji nude italijanske specijalitete.

U ovom članku ćemo se upustiti u istoriju i značaj italijanske kuhinje, njena najpopularnija jela i podijeliti sa vama recept za savršenu domaću tjesteninu!

Istorija italijanske kuhinje

Danas se italijanska kuhinja slavi zbog svoje jednostavnosti i upotrebe svježih, lokalnih namirnica koje najbolje dolaze do izražaja u jednostavnim receptima poput onog za špagete karbonare. Ipak, malo ko zna miješanjem kojih je sve kuhinja ona postala ovakva kakvom je danas znamo.

Italijanska kuhinja ima bogatu i raznoliku istoriju, na koju su tokom vremena uticale različite civilizacije i kulture.

Stari Grci i Rimljani uveli su maslinovo ulje, vino i druge esencijalne sastojke koji su postali osnovni dio italijanske kuhinje. Tokom srednjeg vijeka, Italija je bila mješavina različitih kultura, a italijanski moreplovci i kolonizatori donijeli su mnoštvo namirnica na tlo Evrope uključujući i paradajz bez kog se danas ne može zamisliti gotovo ni jedno italijansko jelo!

Italijanska kuhinja danas

Italijanska kuhinja je podijeljena na 20 regiona, od kojih svaka ima svoje različite ukuse i jela.

Neka od najpopularnijih italijanskih jela širom svijeta uključuju picu, tjesteninu i sladoled. Jedan zanimljiv aspekt italijanske kuhinje danas je njena sposobnost da zadovolji svačiji ukus i u isto vrijeme predstavlja veoma luksuznu i često skupu kuhinju, ali i veoma jeftinu alternativu za obrok van kuće.

Na primjer, parče pice sa kioska koje košta euro ili dva nakon večernjeg izlaska zadovoljiće potrebe mnogih, dok će pak luksuzni restorani svojoj klijenteli koja je u manjini moći da ponudi nesvakidašnja italijanska jela sa tartufima i kavijarom servirana zajedno sa najskupljim italijanskim vinima!

Ova fleksibilnost čini italijansku kuhinju jedinstvenom jer može biti i skupa i ekonomična u isto vrijeme za razliku od recimo japanske kuhinje i sušija.

Popularna italijanska jela

Pica Margarita – Ova pica ima jednostavan preliv od paradajz sosa, mocarela sira i bosiljka, koji predstavlja boje italijanske zastave.

Špagete karbonara – Ovo jelo od tjestenine je napravljeno od jaja, sira, šunke i crnog bibera, koji mu daju kremastu teksturu i neodoljiv ukus.

Lazanje – Ovo jelo je napravljeno od slojevitih listova tjestenine, mesa i paradajz sosa, prelivenih sirom i pečenih do savršenstva.

Rižoto – Ovo kremasto jelo od pirinča kuha se sa bujonom, puterom i parmezanom i može se začiniti povrćem, morskim plodovima ili mesom.

Tiramisu – Ovaj desert se sastoji od slojeva piškota umočenih u kafu i slojeva sa umućenom mješavinom mascarpone sira, šećera i jaja, posipanih kakao prahom.

Recept za savršenu domaću tjesteninu po italijanskoj recepturi

Posebnost italijanskih jela je u upotrebi svježih sastojaka.

Iako je jednostavnije kupiti već gotove špagete i samo ih skuhati, svaki ljubitelj italijanske kuhinje treba bar jednom u životu da pokuša da napravi domaće tijesto u kućnoj radinosti i uvidi razliku u ukusu!

Ukoliko ste raspoloženi za kulinarski izazov pratite naš recept u nastavku i nećete zažaliti!

Sastojci:

  • 2 šolje višenamjenskog brašna
  • 2 velika jaja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Voda, po potrebi

Uputstva:

  • U velikoj posudi za mješanje promiješajte brašno i so.
  • U sredini brašna napravite udubljenje i u njega razbijte jaja.
  • Koristeći viljušku, polako miješajte jaja i brašno dok se ne formira rastresito tjesto.
  • Dodajte maslinovo ulje i nastavite da miješajte dok se tijesto ne sjedini u kuglu.
  • Prebacite tjesto na pobrašnjenu površinu i mijesite 10-15 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično.
  • Umotajte testo u plastičnu foliju i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 30 minuta.
  • Nakon što se tijesto odmorilo, isjecite ga na četiri jednaka dijela.
  • Koristeći valjak za tjesteninu ili oklagijom, razvaljajte svaki dio tijesta na željenu debljinu.
  • Isecite tjesteninu u željeni oblik pomoću noža ili rezača za tjesteninu.
  • U veliki lonac slane ključale vode dodajte tjesteninu. Kuhajte 2-3 minuta ili do al dente.
  • Poslužite tjesteninu sa omiljenim sosom i prelivom.

Uticaj italijanske kuhinje na globalnom nivou

Italijanska kuhinja je imala značajan uticaj na svjetsku kuhinju.

Italijanski imigranti donijeli su svoje kulinarske tradicije sa sobom kada su se preselili u druge zemlje, što je rezultiralo proliferacijom italijanskih restorana i popularnošću italijanskih jela širom svijeta. Italijanska kuhinja je također uticala na razvoj drugih kuhinja, kao što je američka italijanska kuhinja, koja predstavlja kombinaciju italijanskih ukusa i tehnika sa američkim sastojcima.

Italijanska kuhinja ima dugu istoriju, a njena popularnost i dalje raste širom svijeta. Od pice preko tjestenina do sladoleda, italijanska jela su omiljena zbog svojih jednostavnih, ali ukusnih sastojaka i tehnika. Uz gore navedeni recept, svako može da napravi savršenu domaću tjesteninu poput one iz Italije u kojoj će uživati sa svojim omiljenim sosom i prelivima!

Pa zašto se ne okušati u pravljenju sopstvene tjestenine i iskusiti radosti italijanske hrane?

Avokado.rs / foto https://unsplash.com

 

Komentari

Komentara