Kantonalna privredna komora Tuzla: Susret sa predstavnicom OOZ Trbovlje

Kantonalnu privrednu komoru Tuzla, posjetila je Teja Urbanija savjetnica u OOZ Trbovlje (Območna obrtno-podjetniška zbornica Trbovlje)  iz Slovenije. Prijemu kod Nedreta Kikanovića predsjednika Kantonalne privredne komore Tuzla i njegovih saradnika, prisustvovali su Melis Šarić direktor firme “Tehnograd company” Tuzla i Ekrem Hukić tehnički direktor u ovoj firmi, članici Komore, a posredstvom kojih je i realizovan sastanak sa gošćom iz Slovenije. I ovaj, kao i brojni drugi sastanci sa gostima koji su u Tuzlu stigli iz pravca Orašja, počeo je razgovorom o izuzetno lošoj putnoj komunikaciji Orašje – Tuzla, neophodnosti izgradnje brze ceste, približavanja Tuzle i Tuzlanskog kantona Savi, Hrvatskoj, Evropskoj Uniji. Uz izražavanje dobrodošlice i zadovoljstva ostvarenim susretom, upućene su i riječi zahvale prvim ljudima “Tehnograda” na trudu i aktivnostima pri ugovaranju sastanka. Predstavio je predsjednik Kikanović ustrojstvo i aktivnosti institucije na čijem je čelu, upoznao gošću sa načinom i obimom rada, strukturom zaposlenih, predstavio Komorski sistem Bosne i Hercegovine. Naglašeno je ovom prilikom da se posluje u složenim uslovima koje je nametnuo sistem dobrovoljnog komorskog članstva, otežavajućim okolnostima koje taj sistem donosi.

Istovremeno, govoreći o spremnosti da se posluje tržišno i da se uhvati u koštac sa problemima koje je takav način rada donio, istaknuta je i odlučnost u Komori Tuzla da se nastavi sa pružanjem što kvalitetnijih usluga svojim članicama, da se i u narednom periodu bude što kvalitetniji servis privrednim subjektima okupljenim u ovu instituciju. S tim u vezi, rečeno je Teji Urbaniji iz Slovenije, Komora Tuzla je jedina u širem regionu koja je pokrenula i već nekoliko godina realizuje vlastiti projekat “Vijesti iz privrede”, koje svako jutro distribuira na oko 600 mail adresa,  za svoje članice i privredne subjekte, komore u regionu.

U istom kontekstu je i nabavka LED displaya sa posebnim komercijalnim uslovima za firme članice. Veliki značaj posvećuje se sajamskim aktivnostima, predstavljanju i zastupanju svojih članica u zemlji i inostranstvu na oko petnaest značajnih sajamskih manifestacija u toku jedne godine. Naglašen je i dobar odnos sa Vladom TK uz napomenu da se uvijek može i očekuje bolje i kvalitetnije rješavanje problema koji opterećavaju privredu, zajednički rad na svim aktivnostima koje mogu doprinijeti razvoju privrede Tuzlanskog kantona. Teja Urbanija savjetnica u OOZ Trbovlje se zahvalilia na prijemu u Komori uz veliku zahvalnost predstavnicima firme “Tehnograd company”. Navela je i razloge dolaska: “Dolazim zbog izmjene izkustva i da vidim, kako vi pomažete vašim preduzetnicima i da vam pokažem šta i kako to radimo kod nas. Sigurna sam, da dosta možemo naučiti od iskustva drugih i da ćemo naći načina da u narednom periodu ostvarimo saradnju na obostrano zadovoljstvo, posebno, na zadovoljstvo privrednika koje zastupamo”. Predstavila je gošća iz Slovenije projekat “SPOT” koji finansiraju slovenska vlada i EU, govorila o strukturi privrede regije iz koje dolazi, aktuelnim problemima, komorskom ustrojstvu, zajedničkim nedaćama koje je i njima donio sistem dobrovoljnog članstva u komorama. Bilo je riječi i o mogućnostima zajedničkih nastupa i partnerskih odnosa u određenim projektima kojima bi se moglo aplicirati u EU fondovima i pozivima. Na kraju susreta, kao poziv na prvi konkretan korak u saradnji, predsjednik Kikanović je uputio poziv savjetnici Urbaniji da organizuje privrednike, i uz pomoć Kantonalne privredne komore Tuzla, realizuje nastup na sajmu “Grapos Expo” u Gračanici naredne godine.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara