JU BKC TK: Najava premijere predsatve “Kuća bez vrata”

Menprom

Predstava “Kuća bez vrata”, rađena u produkciji Bosanskog kulturnog centra TK i partnera, premijerno će biti izvedena u petak 24. septembra/rujna u Velikoj BKC TK, sa početkom u 19.30 sati.

Rental Travel

Predstava je  nastala je po motivima književnih djela Nedžada Ibrišimovića, a dramaturgiju i režiju predstave potpisuje Gradimir Gojer.

Inspiracija za predstavu „Kuća bez vrata“ dolazi od bogatog proznog djela akademika Nedžada Ibrišimovića. U predstavi se koriste tekstovi Ibrišimovićeve proze, poezije, ali i tekstovi pjesnika Rumija i samog dramatizatora i reditelja teksta.

Predstava je bazirana na iskustvima dvije vrste teatra: Poetskog i teatra apsurda. U predstavi dominira specifična vizija egzistencializma i specifične zapitanosti pred tajnama čovjekovog života.

Đakometijevski intonirana scenografija Harija Ejubovića svojim pristupom oslobađa prostor u prvom planu za snažnu glumačku ekspresiju, a sama scenografija je umjetnički akt unutar ove predstave. 

U predstavi igraju: Damir Mahmutović, Damir Altumbabić, Alisa Brkić, Faruk Uščuplić i Samina Mujkanović. Scenograf je Hari Ejubović, svjetlo je radio Husein Ahmetašević, a ton Muharem Ibišević i Ejub Junuzović. Producent na projektu je Hazim Mujčinović.

Pretpremijera, koja je zatvorenog tipa, je 23. septembra, a prva repriza u subotu 25. septembra 2021. godine.

Predstave se izvode u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona u Tuzli. Cijena ulaznice za premijeru i prvu reprizu je 10 KM, a sve dodatne informacije i rezervacije mogu se dobiti na telefon: 035 311 070 i direktno u Marketing službi BKC TK.

Nosilac projekta “Kuća bez vrata”, koji objedinjuje više događaja u okviru obilježavanja 10. godišnjice od smrti  Nedžada Ibrišimovića je Bosanski kulturni centar TK, a koproducenti su JU Centar za kulturu i informisanje Banovići, JU BKC Živinice, UG Stara Škola i UG ToldArt. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo za kulturu sport i mlade TK, Općina Banovići, Grad Živinice, Grad Tuzla, JP BH Pošta, a podršku realizaciji projekta su dali i Meli voda, te City Cars rent a car Tuzla.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara