Još 61 spasilac u drugom i trećem timu Federacije BiH otputovao za Tursku

Rental Travel

Drugi tim Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traganje i spašavanje (USAR tim), njih 17, sa ličnom opremom i dva potražna psa krenuo je jutros sa Sarajevskog aerodroma za Tursku kako bi pomogli stanovništvu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju.

Reha Centar

Dio ove jedinice, njih 25, sa medicinarima, dva potražna psa sa vodičima, vozilima i potrebnom opremom sinoć je krenuo kopnenim putem za Tursku.

Svi članovi ovog tima obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa. Uključit će se u raščišćavanje ugroženih područja, potragu za nestalim u ruševinama te pružanje pomoći civilnom stanovništvu.

Također, jutros je vozilima za Tursku krenuo i treći tim koji čini 44 pripadnika Gorske službe spašavanja Federacije BiH sa potrebnom opremom. Na taj način trenutno je iz Federacije organizirano upućivanje ukupno 86 spasilaca.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je da Vlada FBiH sve radi u organizaciji i koordinaciji sa Ambasadom Republike Turske u našoj zemlji, a kako bi učinak bio što veći.

– Želim da naši spasioci budu na usluzi turskom narodu, pomognu u pronalaženju i spašavanju unesrećenih, te da se zdravo i bezbjedno vrate svojim kućama nakon što obave ovu plemenitu misiju.  Federalna vlada će sve resurse koji su nam na raspolaganju usmjeriti ka spašavanju života ljudi u ovoj prijateljskoj zemlji i njenom narodu u ovim teškim trenucima. Ovo je plemenita misija i najvažnije je da naši spasioci što prije stignu na odredišta i pridruže se akcijama spašavanja u područjima pogođenim katastrofalnim zemljotresima – poručio je na sinoćnjem ispraćaju prvog tima iz Federacije BiH premijer Novalić.

Istakao je i da Vlada Federacije ostaje u stalnom kontaktu sa Turskom ambasadom u našoj zemlji, te da se stavljaju na raspolaganje ljudski i materijalno-tehnički kapaciteti Federacije BiH turskom narodu u ovim teškim trenucima.

vlada Federacije BiH

Komentari

Komentara