Jedno od najtežih gostovanja posljednjih godina

Rental Travel

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine drugog dana predstojećeg vikenda igrat će novi meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a protivnik će biti nacionalni tim Izraela. Premda ime i ugled ova dva tima nema smisla ni porediti jer Zmajevi su posljednjih godina jedna od najboljih evropskih selekcija, domaćin će u dvoboju ”koji život znači”, uživati u ulozi blagog favorita. Ne zbog nekog svog vanzemaljskog kvaliteta, već jedino i isključivo zbog oslabljenog i povredama unakaženog rostera kojim će selektor Safet Sušićraspolagati u Haifi. Mogao je pozvati zamjene, nije to uradio, i šta se tu može. Baš ništa.

Reha Centar

Prosto je nevjerovatno kakvom su se dinamikom povrijeđivali naši najbolji fudbaleri. Sve je počelo nesretnom, teškom povredom našeg vjerovatno najboljeg defanzivca Seada Kolašinca. Povrijedio je koljeno nastupajući za Schalke sredinom augusta. A sezona je tek počela, bio je standardan i ko zna kako bi i koliko napredovao u proteklih nekoliko mjeseci koliko je out. Suočivši se s jednom od najtežih sportskih povreda, neizvjesno je kada će se i u kakvom tempu vratiti britki branič. S ozljedama koljena teško je kalkulirati.

Mjesecima je povrijeđen i Sejad Salihović (povrijeđen je i njegova zamjena Josip Kvesić). Veznjak koji u reprezentaciji uglavnom pokriva lijevu stranu odbrane, davno je odigrao svoje najbolje partije u plavo – žutom dresu, ali Papetu je važan, uglavnom je standardan u timu i mnogo bi značio u Izraelu. Neće ga biti, a ko zna kada će se i vratiti. Sve češći problemi s povredama mogli bi ga zauvijek odvojiti od reprezentacije. Tako to obično biva kada igrač u ozbiljnijim godinama ima problema kakve ima Salihović. Samo da ozdravi što prije, to je najvažnije.
Neugodna povreda stopala od svlačionice je odvojila Vedada Ibiševića. Sjajni strijelac, bilo je to jasno još prije nekoliko sedmica, reprezentaciji neće pomoći i mnogo će nam faliti u napadu, posebno u okolnostima koje je nakon njegove nesreće, donijela ozljeda Edina Džeke.

A upravo će Dijamant najviše faliti našem timu. Nijedan igrač ne može zamijeniti najboljeg strijelca nacionalne vrste svih vremena. Na njemu počiva kompletna igra, kad ga nema, ni sami ne znamo na šta ćemo ličiti. Ko će na leđima nositi kompletnu protivničku odbranu, rješavati utakmice i zabijati kad igramo loše. Nemam takvog i falit će nam neprocjenjivo.

Kako bez Džeke?

Povrijedio se i Tino Sušić. Veznjak Hajduka ustalio se u početnom timu reprezentacije i bez obzira na sumnjive igračke kvalitete, nametnuo se borbenošću. Da li će nam faliti? U ovakvim okolnostima, fale svi, pa i on. Igrao bi da je tu, nema sumnje. Sušić stariji mu vjeruje, javnost malo manje.

Van kombijacija je i Avdija Vršajević. Nije standardan u timu, ali bi vjerovatno igrao u Haifi da je zdrav. A nije, neće igrati i još je jedan na listi, nadamo se posljednji. Govorimo to u iščekivanju dobrih vijesti o stanju povrede prvog golmana Asmira Begovića koji je danas također potvrdio povredu. Bez Džeke i Begovića to jednostavno nije ona reprezentacija.

Samo da novih povreda ne bude, svaka bi bila ravna katastrofi. U svakom slučaju, bit će to jedno od najtežih gostovanja posljednjih godina. Treba će nam sreće, mnogo mnogo sreće

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: