Izvedena pokazna vježba povodom 22. maja Dana policije TK-a

Menprom

Delegacije Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona posjetile su danas, 19.5.2022.godine Upravu policije MUP TK-a, kojom prilikom su službenici Jedinice policije za specijalnu podršku MUP TK-a i Jedinice za javni red i mir upriličili pokaznu vježbu u prostoru Kampusa Univerziteta u Tuzli.

Reha Centar

Tokom vježbe, simulirana je vježba sprečavanja narušavanja javnog reda i mira, upada u prostoriju uz visoko-rizično lišavanje slobode osumnjičenih, osmatranje i antisnajperski tim, elementi alpinizma i stavljanje lica pod kontrolu uz upotrebu službenog psa i korištenje posebne specijalističke opreme (vozila, uniforme i oprema za javni red i mir, snajperi i drugo naoružanje, alpinistička oprema, službeni psi i dr.).

Cilj ove vježbe bio je prezentovanje provođenja obuke policijskih službenika, odnosno prikaz tehnika i taktike postupanja prilikom intervencija, te provjera spremnosti za izvršavanje najsloženijih zadataka.

Po završetku vježbe, ministar MUP-a TK i direktor Uprave policije su iskazali zadovoljstvo obučenošću i osposobljenošću pripadnika policije, te naglasili da će i u narednom periodu biti nastavljen rad na savremenom opremanju i specijalističkim obukama policije, a sve u cilju unapređenja i očuvanja sigurnosti svih građana i njihove imovine, te izrazili zahvalnost Skupštini i Vladi TK-a na podršci u opremanju policijskih službenika i njihovoj stručnoj edukaciji, obzirom da je rebalansom kantonalnog budžeta MUP-u i Upravi policije Tuzlanskog kantona na raspolaganju dosad najveći novčani iznos prvenstveno za nabavku naoružanja, opreme i vozila.

Takođe, ovom prilikom prezentovan je dio specijalističke opreme kojom raspolaže Ministarstvo unutrašnjih poslova/Uprava policije, a posebno interesovanje iskazano je za prezentaciju dva specijalna vozila „presretača“ sa mjernim uređajem za nadzor i kontrolu vozila u saobraćaju. Kada su u pitanju navedena vozila, trenutno se provodi obuka policijskih službenika za korištenje istih, te se uskoro očekuje stavljanje “presretača” u funkciju, s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, odnosno unapređenja stanja u oblasti sigurnosti saobraćaja i veće sigurnosti svih učesnika.

Navedena vježba organizovana je u okviru aktivnosti koje MUP TK i Uprava policije provode povodom obilježavanja 22. maja – Dana policije Tuzlanskog kantona, dok će centralna manifestacija biti održana 23.5.2022.godine.

aktuelno.ba / MUP TK

Komentari

Komentara