Izdvojeno više od četiri miliona KM za sufinansiranje zapošljavanja za Tuzlanski kanton

Spread the love
Rental Travel

U skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba FBiH, Strategijom jačanja funkcije posredovanja u javnim službama za zapošljavanje u Federaciji BiH, te ciljevima iz Programa rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2017. godinu, sačinjen je Program sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja 2017. čija realizacija će krenuti u februaru 2017. godine.

Reha Centar

Za realizaciju ovogodišnjih programa Federalni zavod za zapošljavanje predvidio je oko 4 miliona i 266 hiljada KM za Tuzlanski kanton. Programi koji će biti realizovani u 2017. godini su:

 

  • Prvo radon iskustvo,
  • Vaučer za posao,
  • Sezonsko ili periodično zapošljavanje,
  • Javni radovi i
  • Start up ili pokratenje samostalne djelatnosti.

Cilj programa jeste zapošljavanje osoba sa evidencije nezaposlenih sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću radi jačanja njihove konkuretnosti na tržištu rada, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti, te očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti.

Korisnici programa su poslodavci registrovani u Federaciji BiH koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, te oni koji imaju potpisan sporazum sa Poreznom upravom Federacije BiH o izmirenju duga po osnovu doprinosa.

„Očekujemo da će Javni poziv za sufinansiranje programa zapošljavanja i samozapošljavanja biti objavljen u periodu između 10. i 15. februara 2017. godine“, istakao je direktor JU Službe za zapošljavanje TK Tuzla, Senad Muhamedbegović, te dodao da će ovogodišnji programi biti objavljivani u tri etape, prvenstveno zbog  sezonskih poslova.

Javni poziv bit će objavljen na web portalima Federalnog zavoda za zapošljavanje, www.fzzz.ba i Kantonalne Službe za zapošljavanje Tuzla, www.szztk.ba.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara