Inspektori na aerodromima Tuzla i Sarajevo pod nadzor stavili 299 putnika

Rental Travel

Sanitarni nadzori na međunarodnim aerodromima Sarajevo i Tuzla teku nesmetano, a postupajući federalni sanitarni inspektori maksimalnim zalaganjem i uz pomoć termalnih kamera, brzo i efikasno izoluju osobe/putnike s povišenom tjelesnom temperaturom, radi poduzimanja daljih mjera od strane nadležnih zdravstvenih i epidemioloških službi.

Reha Centar
Federalni sanitarni inspektori na međunarodnim aerodromima Sarajevo i Tuzla u subotu, 14.3.2020. godine, su izdali ukupno 299 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji putnika/osoba na period od 14 dana. Dva popunjena upitnika za dva putnika/osoba s prebivalištem u Republici Srpskoj su proslijeđena nadležnim organima RS na dalje postupanje i izricanje mjera organičavanja kretanja.

Pored ova dva aerodroma, u vrlo kratkom vremenskom periodu planirano je i opremanje tri najfrekventnija granična prelaza s termalnim kamerama, čime će se dostići nivo kontrole kakav nemaju niti puno razvijenije svjetske zemlje od BiH.
Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove podsjećaju da su, u okviru sanitarne kontrole, svi putnici koji ulaze u BiH/FBiH dužni popuniti sanitarni upitnik i dati tačne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze kao i o trenutnom zdravstvenom stanju. Davanje lažnih podataka predstavlja krivično djelo propisano članom 348. Krivičnog zakona FBiH, a za isto je propisana kazna je do 3 godine zatvora.
Također, apeluju na putnike/osobe kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana, da se striktno pridržavaju izrečenih mjera, te upozoravaju da je kršenje propisanih mjera kažnjivo u skladu s članom 225. Krivičnog zakona FBiH. Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do 1 godine zatvora.
Federalna uprava za inspekcijske poslove svakodnevno kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i upravama policije dostavlja spiskove – tabelarne preglede lica kojima su izdata rješenja od strane federalnih sanitarnih inspektora (s imenima i prezimenima, adresama i kontakt telefonima osoba/putnika i datumom izdavanja rješenja), na osnovu kojih će policijski organi u FBiH poduzimati mjere iz svoje nadležnosti u vezi s poštivanjem naredbi iz donesenog rješenja nad putnicima/osobama kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana.
Podsjećaju javnost da je, na prijedlog entitetskih ministarstva zdravstva, donesena odluka da svi građani BiH koji dolaze iz inostranstva idu u izolaciju od 14 dana. Odluka stupa na snagu od 16. marta u šest sati ujutro. Shodno odluci, broj graničnih prelaza za kontrolu roba i putnika će biti redukovan, kako bi se omogućilo neprekidno vršenje sanitarnog nazora putnika/osoba i roba, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
aktuelno.ba

Komentari

Komentara